Гакпо и Саутгейт - част от историята

Нико Уилямс също впечатли с представянето си на ЕП 2024.

Спорт
23:46 - 04 Юли 2024
5434
Гакпо и Саутгейт - част от историята

Европейското първенство в Германия е към своя край, а някои записаха или предстои да запишат своите имена в историята на футбола и надпреварата на Стария континент.

В неделната вечер селекционерът на националния отбор на Англия Гарет Саутгейт, който на този етап все още остава противоречива фигура в очите на британците, ще изведе "трите лъва" в четвъртфинален сблъсък срещу тима на Швейцария.

Това ще бъде 100-ият двубой за Саутгейт начело на островитяните, за които преди години защитаваше честта на фланелката, но остана в историята с онази пропусната дузпа срещу Германия.

Той стана едва третия селекционер, който води англичаните в поне 100 срещи. Другите двама са сър Уолтър Уинтърботъм и сър Алф Рамзи. Саутгейт пое Англия през септември 2016 г.

53-годишният Саутгейт, който пое Англия през септември 2016-а, стана 20-ият мениджър със 100 или повече мача начело на мъжки национален отбор в Европа.

"Трите лъва" имат само 16 загуби под негово ръководство, като избраниците му са отбелязали 209 гола и са допуснали едва 68. Отборът е спечелил 60 мача в този период, а 23 двубоя са завършили наравно.

Общо 97 футболисти са играли за Англия под ръководството на Саутгейт.

Хари Кейн е играчът с най-много мачове в последните осем години - 78.

Другите най-често използвани състезатели от Саутгейт са Кайл Уокър, Джордън Пикфорд, Джон Стоунс и Хари Магуайър, като последният не намери място в селекцията за надпреварата на Германия.

Любимата стартова единайсеторка на Саутгейт включва тези играчи: Джордан Пикфорд, Кайл Уокър, Хари Магуайър, Джон Стоунс, Джеси Лингард, Джордан Хендерсън, Деле Али, Киърън Трипиър, Ашли Йънг, Рахийм Стърлинг и Хари Кейн.

Селекционерът на Англия е избирал този състав общо четири пъти - всички случаи са на Световното първенство през 2018 г.

Резултатите на Англия на големи първенства при Саутгейт са доста силни. На планетарния форум преди шест години "трите лъва" достигнаха до полуфиналите, където англичаните успяха да сложат край и на негативната си серия от загуби след изпълнението на дузпи.

На ЕП 2020 Англия игра финал на "Уембли", но загуби от Италия. Световното първенство в Катар се явява най-слабият голям форум за тима под ръководството на Саутгейт. "Трите лъва" отпаднаха на 1/4-финалите от Франция.

Още един представител на Острова и Висшата лига - играещият за Ливърпул Коди Гакпо, който защитава честта на Нидерландия записа името си в историята на местния футбол. Нападателят на мърсисайдци се присъедини към елитната група на легендите на "оранжевия" футбол, като отбеляза вече три гола на ЕП 2024!

Най-много попадения, реализирани за Нидерландия на един контнтинентален турнир, са успявали да сторят двама - Марко ван Бастен (1988 г.) и Патрик Клуйверт (2000 г.) - по пет.

Следващата позиция е за Рууд ван Нистелрой (2004 г.), който е с четири, а Гакпо се нареди до Денис Бергкамп (1992 г.) и Джорджиньо Вайналдум (2020 г.), които имат по три на сметката си.

Името на Коди Гакпо вече е редом до някои от най-великите играчи в историята на нидерландския футбол, а това може да бъде подобрено в неделния четвъртфинален двубой срещу Турция.

Друго име, което заблестя на форума на Стария континент - Нико Уилямс, който без съмнение може да кандидатства за приза Играч №1 на ЕП 2024. Той се представи впечатляващо по лявото крило на нападението на Испания.

При успеха над Грузия с 4:1 в 1/8-финалите от турнира в Германия 22-годишният флангови играч на Атлетик Билбао вкара първия си гол в надпреварата, разписвайки се в 75-ата минута, за да направи резултата 3:1.

Преди това Нико Уилямс направи асистенция при гола на Родри за 1:1 в 39-ата минута.

Наред с попадението и асистенцията, острието на Испания не сбърка нито едно от своите подавания, като успя да намери свой съотборник при всеки един от своите 46 паса по време на срещата.

Откакто УЕФА води статистика от 1980 г. нито един футболист до момента не беше успявал да вкара гол, да направи асистенция и да регистрира 100-процентова точност на пасовете си в рамките на един мач от европейско първенство.

Не случайно и испанският "Марка" отбеляза в свое заглавие: "Две "Ферари"-та срещу Италия", като то беше поставено над снимка на доскорошните таланти Нико Уилямс и Ламин Ямал преди победата на страната в група В срещу настоящите европейски шампиони от "скуадрата".

На 12 юли Нико Уилямс ще навърши 22 години, а заедно с Ямал впечатлиха и на 1/8-финала срещу Грузия (4:1), а мнозина смятат, че представането на дуото е величие, каквото страната не е виждала, откакто спечели европейските надпревари през 2008-а и 2012 г.

Нико Уилямс е вдъхновен за представянето си от по-големият му брат Иняки, който играе за Гана и постоянно се е грижил за него в младежките им години.

Оттогава братята Уилямс, които сега са съотборници в Атлетик Билбао, станаха лидери в отбора.

Когато се разхожда човек по улиците на германските градове, където играят испанските национали, имената на героите от миналото "блестяха" на гърбовете на фланелките на феновете, като най-често срещаните имена са на Луис Енрике, Раул Гонсалес и Андрес Иниеста.

Сред тях обаче са и имената на онези, които се опитват да напишат нова глава в историята на своята страна - едно от тях е Нико Уилямс.