ГЪЛЪБ ДОНЕВ с критики към кабинета "Петков" за Шенген

Премиерът е убеден, че ще влезем в бленуваното свободно пространство

Новини
11:10 - 10 Декември 2022
2569
ГЪЛЪБ ДОНЕВ с критики към кабинета "Петков" за Шенген

"България не е втора ръка държава в Европейския съюз". Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по темата Шенген в предаването „Тази събота“ по БТВ. 

"До последно не сме се отказали да водим диалог с държавите от ЕС за Шенген. България трябва да работи затова другите държави членки да разберат кой е националния ни интерес. Шенген е общоевропейски интерес, не само национален", посочи служебният премиер. 

"Позицията на Австрия засяга как функционира общоевропейската шенгненска зона. Австрия ясно открои кой е проблема. България все още не е в Шенген, но не допусна мигрантски поток към Австрия. Убеден съм, че България е правова държава. Не бих казал че е корумпирана държава. Има отделни практики", добави той. 

Относно изслушването му в пленарна зала в петък, Донев коментира: Това изслушване се превърна в политически пиар. Проблем бяха темите и въпросите, които се задаваха. Шенген се превърна в национален приоритет. Не приемам упреците на „Продължаваме промяната“ и БСП, че служебното правителство не си е свършил работата. Служебното правителство активизира всичко. За два месеца разработи необходимите промени в законите, които внесохме в Народното събрание. Предишното правителство не беше свършило нищо по отношение на Шенген. 

"Ние ще работим до последно. Сигурен съм, че България ще стане част от Шенгенското пространство", категоричен бе Гълъб Донев. 

Той уточни, че няма критики към служебните министри Демерджиев и Зарков относно Шенген.