Гълъбите са били гиганти

Открити са останки на птици 5 пъти по-големи от днешните

Мистика
14:24 - 30 Юли 2020
3890
Гълъбите са били гиганти

На островите Тонга в Океания са открити останки от гигантски гълъби, живели преди много хиляди години на Земята, съобщава порталът Eurekalert. Видът е наречен Tongoenas burleyi.

Находката е на биолози от университета в Ню Мексико. В тяхното съобщение се казва, че преди хилядолетия най-малкият гълъб е имал дължина над 50 сантиметъра и е бил пет пъти по-тежък от сегашните гълъби. Вкаменелостите показват, че Tongoenas burleyi е обитавал тихоокеанските острови поне 60 000 години, но е изчезнал в рамките на век или два след пристигането на човека преди 2850 години.

За разлика от изчезналите птица додо и гигантския гълъб на Вити Леву от Фиджи гигантът от островите Тонга е можел да лети. Този вид е живял в клоните на  плодоносни дървета и се е хранел с плодовете им - манго, гуава, къпина. Гигантският гълъб от Тонга вероятно е могъл да поглъща плодове, големи колкото тенис топка, казва водещият на изследването Дейвид Стивман, уредник по орнитология в Природо-историческия музей във Флорида. В същото време изчезването на гълъбите гиганти се отразява неблагоприятно на типичната за островите растителност, която все повече губи традиционния си облик. Това е така, защото гигантските птици са имали и роля в разпространението и разсаждането на дърветата и храстите на островите.