Галя от НАП да си остане в отпуск. Завинаги!

Как да поверя 10% от парите си на хора, които не могат да ми опазят ЕГН-то от един 20-годишен дрисльо?

Актуални новини
15:21 - 30 Юли 2019
16698
Галя от НАП да си остане в отпуск. Завинаги!

Знаете ли какво признава за най-голямата грешка в политическата си кариера Владимир Владимирович Путин? (Да, г-жо Шаренкова и г-н Волгин, и той прави грешки). Това, че по време на кошмара с подводницата „Курск”, отнела живота на 118 руски морячета, е останал да се пече в Сочи, вместо да си прекъсне отпуската и да се върне в Москва.

Тежко решение е да сравнявам руския президент с кака Галя Димитрова от НАП. Сигурен съм, че и Путин, също като нашенската чиновничка, е поддържал „дистанционна връзка”, правил е „обсъждания” и е взимал „общи и обмислени решения”. В резултат на това целият екипаж на подводната лодка се издуши като опитни мишлета в наводнения торпеден отсек, докато норвежко-британски спасителен екип на 1 морска миля разстояние чакаше само повдигане на вежди от Кремъл, за да ги извади от бездната.

Ще кажете, Евгени, изхвърляш се яко този път. Това не ти е навехната китка на Софи Маринова, става въпрос за трагедия със стотици жертви. Как така го сравняваш с изтеклите ЕГН-та и заплатни фишове от НАП? Нали никой не е умрял? Обаче умря, та както е и жега по средата на лятото, бързо се вмириса на промоция в рибарски магазин. Умря последната частица от вярата, че зад обикновения гражданин стои институционалният гръб на държавата с нейните закони, правила, механизми и десетки хиляди професионални служители.

Когато редакторът ми поръча да разработя някоя тема, дори да ми се вижда скучна, инфантилна, ирелевантна или изпълнена с незначителни обстоятелства и пошли герои, сядам и започвам да я човъркам. Това е част не само от договора ми с работодателя, а от обществения договор изобщо. По същия начин очаквам когато отида на лекар, дори да му мириша на пот, да не му е симпатична щампата на тениската ми или преди 15 години да съм се напил и да съм пощипвал жена му, да ме прегледа обстойно и професионално. А не да ми премери пулса на китката и да ме изпрати вкъщи да пия аспирин с явни симптоми на инсулт или инфаркт.

Когато карам колата си на автомонтьор искам да направи реална диагностика на машината, а не да почукне с гаечен ключ предния мост, да изтрие с парцалче бензин някоя драскотина на вратата и да ме засили да карам към морето с неработещи спирачки и разхлабени носещи болтове, та да се пребия на третия километър.

Без доверие социумът е пред разпад, а доверието в държавните институции е емблемата, флагманът на обществените отношения. Кажете ми как утре да поверя 10% от приходите си на същите малоумни некадърници, които дори не могат да ми опазят името и ЕГН-то от някакъв 20-годишен дрисльо? Не бих дал и 10 стотинки в ръцете на такива некадърници. Така че, госпожо Галя, вземето тежкото решение и си останете в отпуск. Завинаги. Заедно с всичките си заместници, помощници, консултанти и обикновени катили. Ще ви олекне, а и на нас.