Гамизов хвърли бомба: АЕЦ "Козлодуй" бил пред авария преди дни

Икономика
09:40 - 02 Юни 2022
7761
Гамизов хвърли бомба: АЕЦ "Козлодуй" бил пред авария преди дни

АЕЦ "Козлодуй" е бил пред жестока авария миналия четвъртък заради пожар, прикрит от властите в един от двата работещи блока. Бомбата хвърли в ефира енергийният експерт Стефан Гамизов.

В предаването на Люба Кулезич той разкри: 

"В четвъртък миналата седмица в АЕЦ "Козлодуй" е станал пожар, който е прикрит от българското общество. Изтичат 4 тона машинно масло от главна циркулационна помпа, облива се всичко във въпросната смазочна помпа. Аз имам сериозен източник, който панически ми се обади, за да ми каже какво е станало. Нарича се хермозона, това е най-вътрешната зона на ядрената централа. Ако има място, където да изпитате патологичен ужас, че нещо може да се случи, това е мястото". 

"Всяка ядрена централа преди да бъде въведена в 100% режим на паралел, трябва да се затоплят съоръженията. Тогава те изобщо не забелязват, че част от въпросното масло се е събрало под самата помпа и то се запалва. Не знам от какво се е запалило, но дежурните в блока са проявили героични събития, за да гасят. Те гасят с 200 прахови пожарогасителя. Влизали са и са излизали поради високата температура. Никой в държавата не знае за това нещо, освен много тесен кръг от хора. Една такава случка е прикрита. Никой в държавата, който взима решенията, не е знаел за такова нещо", допълни Гамизов.

На 28 май - 2 дни след пожара, както твърди той, от АЕЦ-а излязоха с информация, че е приключил годишният планов ремонт на Пети енергоблок. В прессъобщението не се споменава нищо за инцидент. А идната събота - на 4 юни предстои Ден на отворените врати и за двата блока.