Гана ще отмъщава на Канибала, жизненоважни мачове за Камерун и Сърбия

Спорт
13:12 - 02 Декември 2022
2014
Гана ще отмъщава на Канибала, жизненоважни мачове за Камерун и Сърбия

Гана се изправя срещу Уругвай в последен мач от група “H” на Световното първенство в Катар. Срещата е от 17 часа на стадион “Ал Джануб”. В другия мач от групата лидерът Португалия излиза срещу Южна Корея.

Ганайците ще се класират за осминафиналите при победа или равенство, ако Южна Корея не спечели срещу Португалия. Ако корейците победят и Гана завърши наравно, ще се гледа головата разлика.

Уругвай има шанс да продължи само при победа и Южна Корея не вземе три точки. Ако и двата отбора спечелят, головата разлика ще определи кой да се класира за следващата фаза.

Въпреки че равенство може да ги класира, африканците ще искат да спечелят, за да си отмъстят за отпадането на Световното през 2010 г. Тогава в продълженията Луис Суарес спря топката на голлинията с ръка. Той бе изгонен, но Асамоа Гиан пропусна отсъдената дузпа, а Уругвай спечели при дузпите и се класира за полуфиналите.

След като Португалия записа две победи в първите си два мача на Мондиал 2022 и си осигури участие на 1/8-финалите, днес „мореплавателите“ излизат срещу Южна Корея в последния си мач от груповата фаза.

Тимът на Фернандо Сантош има нужда само от точка, за да си гарантира първото място, докато корейците се нуждаят от победа и от подходящ резултат в двубоя между Гана и Уругвай, за да продължат напред.

В него трябва или "урусите" да спечелят, или срещата да завърши наравно, като по същото време е нужно азиатците да спечелят с такъв резултат, че да изпреварят по голова разлика другия тим, който ще бъде евентуално с четири точки. Всичко това показва, че мисията на Южна Корея изглежда почти невъзможна. 

Отборите на Камерун и Бразилия се изправят един срещу друг в третия си двубой от Група “G” на световното първенство в Катар. Срещата започва в 21:00 часа на “Лусаил Иконик Стейдиъм”.

Селесао вече си осигури участието на осминафиналите, след като в първите си две срещи взе победи - 2:0 над Сърбия и 1:0 над Швейцария. Камерун от своя страна е с една точка до момента след 3:3 със Сърбия и загуба с 0:1 от Швейцария.

Към момента Бразилия е лидер с шест точки, втори е Швейцария с три, а Камерун и Сърбия са с по една.

Сърбия и Швейцария ще влязат в директен спор за класиране на осминафиналите на Мондиал 2022. Преди срещата в Доха футболистите на Мурат Якин имат предимство от две точки: три в швейцарския актив срещу една в този на сърбите. 

Сметката веднага показва, че отборът на Драган Стойкович има нужда единствено от победа, като от значение ще бъде и какво се случва по същото време в Лусаил в другия двубой от група G между Камерун и Бразилия.

Южноамериканците вече си осигуриха място в следващата фаза, като първото място може да им отнеме само Швейцария, но това би станало при сложни обстоятелства - изразителна победа за "часовникарите" в Доха и загуба на бразилците от камерунците.

Швейцария ще може да се поздрави с класиране напред и при равен резултат, но "часовникарите" също ще следят какво се случва в Лусаил, където Камерун ще преследва своя последен шанс срещу големия фаворит.