Гърция: Двустранните споразумения за миграцията не водят доникъде

Новини
18:21 - 16 Октомври 2024
4290
Гърция: Двустранните споразумения за миграцията не водят доникъде

Гърция иска „европейско решение“ на проблема с миграцията, защото „двустранните споразумения няма да ни доведат доникъде“. Това заяви днес гръцкият министър по въпросите на миграцията и убежището Никос Панайтопулос, след като в Албания пристигнаха първите мигранти, заловени от италианската брегова охрана, предаде АФП.

„Предложенията на ниво двустранни споразумения няма да ни доведат доникъде. Никой не може да се справи с проблема сам“, заяви Никос Панайотопулос пред частния телевизионен канал Скай. „Ето защо гръцкият министър-председател (Кириакос Мицотакис) ще говори (...) и за европейско решение“ на миграционната политика по време на европейската среща на върха в четвъртък и петък, каза министърът. 

Италиански кораб акостира днес в албанското пристанище Шънджин с първата група от 16 мигранти, които ще бъдат настанени в приемните центрове в Албания, изградени и финансирани от Италия съгласно двустранно споразумение, подписано през ноември 2023 г., предаде Ройтерс.

Съгласно петгодишното споразумение до 3000 мигранти, прибирани от италианската брегова охрана в международни води всеки месец, ще бъдат приютявани в Албания. Първоначално те ще бъдат проверявани на борда на корабите, а след това ще бъдат изпращани в Албания за по-нататъшна проверка и разглеждане на молбите им за убежище.

Гръцкият министър по въпросите на миграцията и убежището отбеляза, че структурата в Албания е предназначена за по-малко от 1000 души.

„Така че това не е голям проект, когато говорим за стотици хиляди (мигранти, влизащи в Европейския съюз) общо“, каза Панайтопулос пред Скай.

Гърция, която е на първа линия, когато става въпрос за пристигащи мигранти, поради дългата си сухопътна и морска граница с Турция, продължава да повтаря, че решение на проблема може да бъде намерено само на ниво 27-те страни членки на ЕС.

Атина разкритикува решението на Германия от миналия месец да въведе полицейски контрол по всички свои граници за период от шест месеца. Тогава гръцкият министър-председател заяви, че „едностранното премахване на Шенген“ не е решение.

Гърция не е склонна да приема нови кандидати за убежище, след като през последното десетилетие преживя увеличение на броя на мигрантите, отбелязва АФП, цитирана от БТА.