Гърция отмени всички останали досега ковид мерки

Задължителни остават маските само в здравните заведения

Новини
12:49 - 16 Март 2023
2447
Гърция отмени всички останали досега ковид мерки

Три години след първите забрани приети поради пандемията от Ковид-19 гръцкото здравно министерство отмени и последните останали мерките за предотвратяване на разпространението на вируса, като задължителни остават предпазните маски в здравните заведения, съобщи електронното издание на в. „Катимерини“.

Експертна комисията за коронавируса проведе вчера заседание, на което беше приета препоръката на ръководството на Министерство на здравеопазването за отмяна на въведените ограничителни мерки, с изключение на мерките за държавните и частните здравни заведения и домовете за възрастни хора.

Практически се отменя мярката за носене на маски в обществения транспорт, както и на седмичните бързи тестове за неваксинираните

или частично ваксинираните служителите от държавния и частния сектор, с изключение на здравните служители.

„Остава необходимостта от защита на уязвимите групи на населението срещу КОВИД-19 и поради тази причина се препоръчва спазване на мерките за лична защита, реваксинацията, както и предприемане на антивирусно лечение за заболелите“, заяви министърът на здравеопазването Танос Плеврис.

Решението на комисията за отмяна на ковид мерките се основава на факта, че коронавирусът от миналото лято не представлява тежест за здравната система,

съобщи Димитрис Параскевис, член на експертната комисия за коронавирус. От началото на февруари седмично броят на приетите в болница пациенти с Ковид - 19 не надвишава 1000 в сравнени с 2022 г., когато се стигаше до 4000. През първата седмица на март са регистрирани 89 смъртни случая от Ковид спрямо близо 400 за съответния период през 2022 г., пише вестникът.

Според Параскевис „не се очаква отмяната на мерките да доведе до някаква промяна в епидемиологичната обстановка, тъй като по принцип всичко е „свободно“ и дори в обществения транспорт носенето на маска се спазва рядко“.

Мярката за представяне на отрицателен бърз тест два пъти седмично остава за неваксинираните служители в болничните заведения и домовете за възрастни хора.

Остава и задължителното носене на маски от здравния персонал, пациентите и посетителите на болничните заведения.

В Гърция първите мерки за предотвратяване на разпространението на Ковид-19 бяха наложени през март 2020 г., като част от мерките беше изпращането на СМС за право на пътуване. През лятото на същата година навлезе и задължителното носене на маски дори и на открити места.