Гърция отваря границата с България на 15-и юни

Туристите от Северна Македония, Албания и Турция влизат в страната чак от 1-и юли

Новини
19:06 - 12 Юни 2020
1970
Гърция отваря границата с България на 15-и юни

Гърция реши да отвори сухопътните си граници с Албания, Северна Македония и Турция не на 15 юни, както беше съобщено предварително, а на 1 юли.

Рестрикциите ще бъдат премахнати, ако епидемиологичната обстановка го позволява, заяви министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис по време на днешната пресконференция в навечерието на туристическия сезон.

От 15 юни ще бъде отворена границата с България.

От 15 до 30 юни ще бъдат разрешени полети от Северна Македония и Албания, но само с конкретна служебна цел, а не за туризъм и само до летището в Атина. Не е разрешено кацането на самолети от Скопие и Тирана на летището в Солун, съобщава МИА.

Пристигащите в Гърция след 1 юли туристи трябва имат попълнен формуляр (Passenger Load factor), съдържащ данни за контактите на лицето в Гърция. На случаен принцип ще се правят тестове за коронавирус, а при положителни случаи гостите ще бъдат настанени за 14 дни в така наречените карантинни хотели.

От 15 юни стартира първата фаза от отварянето на гръцкия туризъм, но само за гости от определени държави и само с полети до летищата в Атина и Солун. От 1 юли се предвижда да паднат всички забрани и да бъдат отворени за достъп всички летища в страната.

От 1 юли ще бъдат отворени и 7 гранични пункта, а от шест пристанища ще бъде позволен достъпът на туристи, пристигнали с кораб в Гърция.

Страната е осигурила 11 специални капсули за превоз на заразени с COVID-19 пътници със самолет, хеликоптер или кораб, ако това се наложи.