Гърция отваря границите за туристи от 1 юли?

Страната обмисля намаление на ДДС за транспортните и кетъринг услугите

Новини
12:42 - 19 Май 2020
1977
Гърция отваря границите за туристи от 1 юли?

План за възстановяване на туризма и рестарт на икономиката ще разкрият гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и членовете на кабинета му в сряда, съобщава в. "Катимерини".

Рестарирането на туризма, който съставлява 18 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция, е ключов момент в плана за икономическо възстановяване. Затова една от мерките ще бъде отваряне на границите на страната за пътуващи от Европейския съюз и от Израел, най-късно от 1 юли, но по-вероятно още от 15 юни.

Големите хотелски вериги, работещи сезонно, вече са приели нови протоколи и мерки за сигурност, за да защитят персонала и клиентите от разпространението на Ковид-19 в очакване на решение на правителството за възобновяване на дейността им, след като вече бе дадена зелена светлина за отварянето на целогодишно работещите хотели и курорти от 1 юни.

Хотелиери заявиха за "Катимерини", че очакват относително добър летен сезон, предвид спекулациите, че може да се разреши отваряне на сезонните хотели от 1 юли, но и плановете за възобновяване на полетите в рамките на Шенгенската зона до края на този месец.

За икономиката, правителството подготвя серия от "целенасочени мерки" през следващите няколко седмици и месеци. Те може да включват намаляване на ДДС за транспортните и кетъринг услугите, субсидии за служителите с намалено работно време, някаква форма на компенсация за собствениците на имоти, които са претърпели загуби заради намаляването на наемите, подкрепа за кредитополучателите, както и данъчни облекчения за бизнеса, който е пострадал от ограничителните мерки.

По-трайните мерки за подсилване на трудовия пазар, които може да бъдат представени утре, включват някои намаления на вноските за социални осигуровки какрто за работодателите, така и за служителите, за да се овладее очаквания скок на безработицата, пише вестникът.