Гърция се изгаври с Англия на "Уембли"

Голмайсторът на "елините" посвети победата на починалия Джордж Балдок

Спорт
11:19 - 11 Октомври 2024
3235
Гърция се изгаври с Англия на "Уембли"

Гърция изненадващо победи Англия с 2:1 на „Уембли“ в мач от третия кръг на Група B2 от Лигата на нациите. Южните ни съседи са лидери с пълен актив от 9 точки, докато „Трите лъва“ са втори с 6.

Ирландия взе първи 3 точки след успех с 2:1 над Финландия като гост в другия двубой.

В 11-ата минута топката влезе в английската врата, след като Константинос Мавропанос се разписа, но попадението му не бе признато заради засада.

Второто полувреме започна по мечтан начин за гърците, които излязоха напред в резултата в 49-ата минута. Вангелис Павлидис направи индивидуален рейд, след което прати топката в долния ляв ъгъл за 1:0.

Час игра след началото на срещата ново попадение за Гърция не бе признато заради засада, като отново Павлидис прати топката в английската врата, но този път радостта му бе помрачена.

В 82-рата минута трети гол на Гърция не бе зачетен. Джордан Пикфорд сгреши при изнасянето на топката и я подари на Димитриос Янопулис, той продължи за Христос Цолис, който намери Павлидис на чиста позиция и нападателят вкара, но бе в нередовна позиция.

Пет минути по-късно Англия все пак стигна до изравнително попадение. Доминик Соланке получи топката на десния фланг и я върна към Джуд Белингам на границата на наказателното поле, а халфът на Реал Мадрид с елегантен шут с по-слабия си десен крак се разписа за 1:1.

В четвъртата минута от добавеното време Гърция все пак се добра до победата. Вангелис Павлидис се възползва от разбъркване в наказателното поле на Англия, преодоля двама бранители и с удар по земя оформи крайното 2:1 в полза на гостите.

Героят Павлидис отдаде емоционално почит на починалия си съотборник Джордж Балдокс. Роденият в Англия грък Балдок, който премина в Панатинайкос от Шефилд Юнайтед през май, почина тази седмица, като бе намерен безжизнен в басейна на къщата си в Атина.

Мачът в Лондон започна с минута мълчание в памет на футболиста, като играчите на двата отбора играха с черни ленти на ръкавите. Гърците показаха фланелки с името на Балдок при обиколката си след края на мача.

"Беше много специален ден и мач за нас, мислите ни бяха с Джордж", каза Павлидис.

"Ние сме професионалисти и трябваше да изиграем този мач. Дадохме душите си за него тази вечер. Днес не е време да говорим за футбол. Той беше част от тима. Ще ни липсва много", добави нападателят.

"Искам да пожелая сила на семейството му. Спечелихме тази вечер, но не искаме да празнуваме. Нямаме думи", каза още Павлидис.

Селекционерът на Гърция Иван Йованович похвали духа на тима си, като призна, че играчите са били вдъхновени да играят в памет на Балдок.

"В такива моменти футболът остава на второ място. Във времето в отбора той остави своя отпечатък и това се видя от начина, по който играха футболистите днес", коментира треньорът.