Гърция стартира производство на ваксини

Новини
17:56 - 15 Януари 2022
2844
Гърция стартира производство на ваксини

Първата инсталация за производство на ваксини в Гърция ще бъде създадена от базирания в Атина Гръцки институт "Пастьор", каза в събота пред радиостанцията на АНА-МПА "Практорио 104.9" неговият директор д-р Статис Гонос, съобщи агенцията специално за БТА.

Това ще стане възможно с финансовата помощ на фондацията "Ставрос Ниархос", допълни Гонос и обясни, че фондацията по същество финансира реновацията на сградата и оборудването й.

Научните дейности са свързани с изследователския екип на института "Пастьор" с технически и административен помощен персонал, каза той и добави, че в допълнение към производството на ваксини в инсталацията ще се извършва бутилиране за трети страни, така че "ще имаме възможност най-накрая и в Гърция да започнем клинични изпитания.

Тоест, да правим ваксини, които ще бъдат използвани във фази 1, 2 и 3 на клинични изпитания, така че по-късно ще имаме някои иновативни лекарствени продукти. Инсталацията ще бъде завършена през 2022 г. и предвиждаме, че окончателното й лицензиране от Гръцката национална организация по лекарствата вероятно ще стане през следващите 12-18 месеца. Надяваме се, че инсталацията ще бъде официално готова да започне производството на ваксини в началото на 2023 г."