Гърция узаконява гей браковете въпреки съпротивата на Църквата

От 2015 г. Атина признава споразуменията за съвместно съжителство на еднополови двойки

Новини
15:59 - 31 Декември 2023
3817
Гърция узаконява гей браковете въпреки съпротивата на Църквата

Гръцкото правителство прокарва законодателството си за еднополовите бракове въпреки съпротивата на църквата.

През юли министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обеща да узакони еднополовите бракове, като заяви, че „гръцкото общество е много по-подготвено и зряло“.

От 2015 г. Гърция признава споразуменията за съвместно съжителство на еднополови двойки, които предлагат някои от правата и предимствата на брака.

Очаква се окончателният вариант на законодателството, който е формулиран така, че да сведе до минимум основанията за противопоставяне, да предизвика дебати, фокусирани върху правата, особено върху родителските права на ЛГБТ двойките, съобщава Neos Kosmos.

В сряда (27 декември) правителственият говорител Павлос Маринакис разгледа погрешните схващания за законопроекта.

„Има голямо неразбиране за това какво ще внесем, какво няма да внесем“, каза той, като заяви, че е необходимо да се изчака официалният текст, за да се разбере напълно предложението.

Ден по-късно той допълни, че законодателството ще бъде внесено по време на настоящия мандат на парламента, който приключва през 2027 г.

Изявлението последва публикуването на становище от управляващия Свети синод на Църквата.

В документа църквата твърди, че децата се третират като „аксесоари“ и „домашни любимци“ за гей двойките.

Гръцкият министър-председател, който постъпи на власт за първи път през 2019 г., назначи комисия, която да работи по национална стратегия за подобряване на правата и условията за живот на ЛГБТ гражданите през 2021 г., и оттогава отмени забраната за даряване на кръв от гей мъже и забрани ненужното и неправомерно генитално осакатяване на интерсекс деца.