Гарет Саутгейт си намери работа

Бившият селекционер на Англия става технически наблюдател към УЕФА

Футбол
14:04 - 23 Август 2024
2172
Гарет Саутгейт си намери работа

Гарет Саутгейт получи първата си работа, след като се оттегли от поста национален селекционер на Англия. 53-годишният селекционер подаде оставка от ролята си на наставник на „Трите лъва“ след загубата във финала на Евро 2024 от Испания през юли.

След като прекара осем години начело, той каза: „Като горд англичанин, за мен беше честта в живота да играя за Англия и да бъда начело на Англия. Това означаваше всичко за мен и аз дадох всичко от себе си. Но е време за промяна и за нова глава. Неделният финал в Берлин срещу Испания беше последният ми мач като селекционер на Англия“.

Саутгейт, който пое националния отбор през 2016 г. след уволнението на Сам Алърдайс, получи шанс да стане експерт след усилията си на международната сцена. Но бившият наставник на Мидълзбро е решил да стане технически наблюдател на УЕФА.

Саутгейт и неговите колеги технически наблюдатели ще анализират мачовете от треньорска гледна точка, за да помогнат на УЕФА да открие нови тенденции във футбола, за да подобри треньорското образование. След всеки мач те ще съставят доклад за двубоя, като използват видео и данни, за да илюстрират технически и тактически характеристики.

Саутгейт също така ще има достъп до множество ъгли на камерата – излъчвани изображения, тактически кадри и кадри зад вратата – които могат да бъдат имплементирани в докладите му.

Редица високопоставени мениджъри взеха участие в проекта, включително Фабио Капело, Аврам Грант и Франк де Бур, които бяха технически наблюдатели на Европейското първенство това лято.

Саутгейт вече е работил като технически директор на УЕФА, когато участва в доклада за финала на Шампионската лига от миналия сезон между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд.