Гърми нов скандал: Мартин Нотариуса е лежал в затвора! Как тогава са назначили жена му в ГДБОП?

Новини
19:06 - 07 Февруари 2024
19335
Гърми нов скандал: Мартин Нотариуса е лежал в затвора! Как тогава са назначили жена му в ГДБОП?

Нови скандални разкрития от миналото на показно застреляният брокер на влияние в съдебната система Мартин Божанов – Нотариуса  направи журналистът Евгени Генов пред „Гласове“.

Показно разстреляният от наемен убиец шеф на банда за имотни измами, рекет, сплашване и изнудване на съдии и прокурори Мартин Божанов-Нотариуса, е излежал присъда в затвора в Бобов дол през 90-те години, след което е освободен. Това разказват добре осведомени източници от МВР, запознати с биографията на столичния бандит. Тук възниква обаче въпросът

как жена му Гергана Божанова е получила допуск за работа с класифицирана информация „строго секретно“, преди да бъде назначена за полицай в ГДБОП?

Нека разясним каква е процедурата в случая. „Строго секретно“ е третата, най-висока степен за допуск за работа с тайните на държавата. Той се изисква за назначение в силовите ведомства и институции и то не на всички длъжности, а на особено отговорни позиции. Преди да издаде документа, ДАНС започва разширено и задълбочено проучване на кандидата. То трае минимум три месеца. Освен проучване по документи, то включва и разговор с три независими един от друг източници, които не се познават, но пък могат да кажат какво представлява човекът, на когото предстои да постъпи в съответното силово ведомство. Освен това се пускат искания за справки до всички възможни архивни картотеки в криминална полиция, съд, прокуратура, следствие, затвори и т.н. Ако е било спазено това изискване на процедурата, няма начин да не излезе, че Мартин Божанов е бил затворник.

Назначението на Гергана Божанова в ГДБОП показва сериозен пробив в най-елитната служба на МВР.

В действителност, след като си излежава присъдата, след години той е реабилитиран по право. И досието му е чисто, води се неосъждан. При това обстоятелство, ако някой реши да си извади свидетелство за съдимост за работа, ще му издадат документ, че е неосъждан и всичко е ОК. Но ако иска да постъпи в спецслужба, все някоя архивна картотека ще покаже, че има регистрация и тъмно петно в миналото му. Може би такъв е случаят и с въпросната Гергана. Или не е спазена процедурата за проучване, или някой си е затворил очите, предполагат експерти.

В противен случай щеше да направи впечатление, че тя дели един дом и едно легло с човек от ъндърграунда. Тогава нямаше да получи допуск „строго секретно“ и бившата участничка в риалити формата „Къртицата“ нямаше как да стане разследващ полицай в ГДБОП.

По някое време вероятно в нейната служба са се усетили, че има нещо нередно в нейното досие и отнемат допуска ѝ, след което е освободена от системата на МВР. Но тя обжалва по съдебен ред и впоследствие съдът я връща на работа.

Божанов е притежавал две студия за красота в центъра на столицата на ул.“Алабин“, твърдят още източници. В действителност те са били прикрити публични домове, специализирани да обслужват магистрати. По обед особено активно ги посещавали прокурори и съдии. За тях Мартин Божанов е наемал елитни проститутки. Освен това е бил собственик и на станалия известен затворен частен клуб за магистрати в кв. „Гео Милев“, много близо до бившата Специализирана прокуратура. Там се е ходело със специални карти за достъп. Клубът се използвал за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.