Гаврите с купувачите не спират: Грамажът на стоките - с микроскопични букви

Трикове с количеството объркват купувачите, носете си калкулатор

Новини
16:30 - 28 Април 2023
3638
Гаврите с купувачите не спират: Грамажът на стоките - с микроскопични букви

Въпреки предвидените санкции за нелоялни търговски практики, и в големите, и в малките магазини продължават да изписват с дребни букви върху етикета неизгодната за търговците информация и така подвеждат клиентите.

В хипермаркетите, особено на витрините за колбаси, сирена и микс салати, често ще видите голяма цифра за цената и малки буквички на грамажа. Така клиентите трудно разбират за какво количество от продукта трябва да дадат парите си, освен ако не носят лупа със себе си или не се взират няколко минути в етикета.  

Има и друг вариант – цената да е изписана само за килограм на стоки, които се купуват в малки количества и да се налага да изчислявате колко точно трябва да дадете, което е досадно, ако цифрата не е кръгла.

С малки цифри напоследък се изписват различни грамажи на продуктите в една витрина – например на салами, луканки или пастърма, вместо да е ясно, че въпросната цена важи за 100, или 200 грама. В големи магазини, цената се изписва за 250 грама за някои продукти, за други цената важи за 400 грама, или пък за половин килограм. Цената се вижда ясно, но количеството е дадено в толкова дребни цифри, че клиентът буквално трябва да удари главата си в хладилната витрина, ядосват се купувачите.