Газът по-скъп с 9 % от април

Цената на парното няма да скочи в края на сезона

Новини
21:35 - 24 Февруари 2021
1624
Газът по-скъп с 9 % от април

Природният газ да поевтинее от 1 март с 5,76% до 28,64 лв. за мегаватчас. Тази цена обсъдиха на онлайн заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената през февруари беше 30,39 на сто.

Окончателната цена на синьото гориво ще стане ясна на 1 март, когато ще бъдат нанесени корекциите от последните дни на февруари с данни от газовите борси в Европа.

Според прогнози на шефа на “Булгаргаз” Николай Павлов, цената ще е под 29 лв.

Пред комисията Павлов заяви, че от декември 2020 г. котировките на петрола са нараснали с 38%, което се отразява на мазута и газьола. Този компонент е част от формулата, по която се определят около 30% от цената на газа у нас. Останалите 70 на сто зависят от котировките на газа на европейските борси.

От газовата компания са изчислили, че цените за българските потребители през март 2021 г. ще бъдат с 15-16% по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа. Причината е миксът, който прави “Булгаргаз” - доставки от хранилището в Чирен и газ от Азербайджан.

Прогнозите за април са поскъпване на газа с около 9% в сравнение с февруарските цени. Какво ще предложи “Булгаргаз” на КЕВР, ще стане ясно на 10 март.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че и в последния месец на отоплителния сезон - април, няма да се променя цената на топлинната енергия.