Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

КЕВР не очаква проблеми с доставките на газ през следващите месеци

Новини
12:10 - 09 Август 2022
2363
Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Възможно е интерконекторът Гърция-България да не заработи и до края на октомври, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов по време на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Днес регулаторът разгледа предложението на обществения доставчик за поскъпването на природния газ през август до 298 лв. за мегаватчас. Решението ще бъде обявено в петък.

По думите на Людмил Йоцов дори газовата връзка с Гърция да е готова до 30 септември, няма кой да гарантира, че тя ще влезе в експлоатация веднага, защото от азерска страна могат да решат друго, каза Йоцов.

„Аз лично много се надявам от 1 октомври връзката да започне да действа, но от това, което сме говорили с нашите партньори по договора, те казват, че дори да е готова връзката, те трябва да извършат някакви съпоставки, проверки… Дори и връзката да е от 1 октомври, те могат да решат от 1 ноември да доставят“.

По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. За цените обаче прогнози не могат да се правят.

КЕВР поиска от „Булгаргаз“ предложението за цената през септември до 11 август и обяви, че ще реши за августовската цена в петък.

Общественият доставчик поиска шоково поскъпване от 1 август с 60 процента - до 298 лева за мегаватчас.