ГДБОП разби ОПГ за изнудване

Новини
12:57 - 04 Октомври 2024
3621
ГДБОП разби ОПГ за изнудване

Специализираната операция  за неутрализиране на организирана престъпна група, създадена с користна цел, е проведена от служители на ГДБОП на 01 октомври т.г., под надзора на Софийска градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Реализацията е следствие на  продължило близо две години разследване – период, в рамките на който са събрани данни от и за  пострадали от престъпната дейност в качеството си на длъжници. Към момента са  разпитани и 22 свидетели, от които 8 пред съдия. В хода на проведените процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на 10 адреса, намерени и иззети са множество телефони, компютърни конфигурации, документи и вещи, имащи отношение към воденото разследване. Извършени са арестите на шестима участници в престъпната схема – на възраст между  33 и 56 години, всички с предишни криминални регистрации. 

Групата е подведена под отговорност по чл. 321 от НК във връзка с разследвана за извършване на престъпления по чл. 213а от НК. На задържаните е наложена постоянна мярка “задържане под стража”. Един е привлечен в качеството на обвиняем задочно, тъй като към момента не е открит на територията на страната.