ГДНП установи нарушения в обществени поръчки в Драгоман

Новини
11:48 - 27 Май 2022
2587
ГДНП установи нарушения в обществени поръчки в Драгоман

Главна дирекция „Национална полиция“ /ГДНП/ е проверила Община Драгоман след получен сигнал за нарушения. Той е бил за отпуснати средства за овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Парите са били дадени с 2 постановления на Министерския съвет от края на 2019 г., за което е имало обществени поръчки за аварийно почистване и укрепване на коритото на река Габерска в селата Габер и Несла.

При реалното проследяване на цените по сключените договори, касаещи изпълнението на обществените поръчки, е установено, че общината е платила ??о двете обществени поръчки общо 858 985 лева, а наетият подизпълнител е извършил работата за сума няколко пъти по-малка.

От събраните документи по проверката се налага изводът, че община Драгоман е сключила договорите за почистване и укрепване на реката на стойност значително надвишаваща пазарната за извършване на такъв тип строително-монтажни работи. В същото време длъжностните лица от местната администрация, които е следвало да упражнят контрол по изпълнението на обществената поръчка, не са изпълнили своите задължения.

Според разследващите има данни за образуване на досъдебно производство по чл. 220 от Наказателния кодекс. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата.