Гечев: Няма как опозицията да не даде алтернативен бюджет

Сегашният проект противоречи на европейската философия, отсъди соцдепутатът

Новини
20:47 - 04 Юли 2023
1655
Гечев: Няма как опозицията да не даде алтернативен бюджет

"Задължение е на опозицията да даде алтернативен бюджет. Това е основният закон и това, по което се различават партиите и коалициите - моделът на икономическа политика", това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от БСП Румен Гечев.

Социалистите не са съгласни със сегашния проектобюджет, защото не е достатъчно свързан с българската икономика и противоречи на европейската философия. БСП настоява над половината от брутния вътрешен продукт на страната да бъде разпределен през бюджета.

"БСП винаги сравнява своята философия с европейската. Това, което се прави в България от 10 години и не само - продължават да считат, че под 40% от БВП ще бъде преразпределен през бюджета. Средно в ЕС това число е 50% При 180 млрд. БВП това означава, че в бюджета не влизат най-малко 18 млрд. лв."

Според Гечев правителството целенасочено хвърля прах в очите на хората с бюджетния дефицит от 3%, а изискването на ЕС за такъв дефицит за приемане в еврозоната е "цинично". Цитира данни на Евростат, според които дефицитите водещите европейски страни през последните 3-4 години са между 6 и 9 процента, а Великобритания и САЩ - по 10-12%

"Защо ЕС ще иска точно от България да е 3%? Нашата позиция е, че ние не сме готови за еврозоната, а се пъчим с някакви проценти, които не са ключов показател за жизнения стандарт и конкурентоспособност. Второ, в цяла Европа няма такова затягане на коланите и трето, този показател няма да ни реши въпроса за еврозоната, защото те няма да ни приемат нито другата година, нищо следващата".