Гечев: Нямаме пари да гоним европейските политики

Министърът на земеделието каза, че продължават да умуват за закони, които да намалят цените по магазините

Новини
11:08 - 23 Април 2023
3254
Гечев: Нямаме пари да гоним европейските политики

Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по БНР. 

„И да е три процента, и да ще е шест процента дефицитът, парите няма да стигнат, за да може да се правят догонващи Европа политики, които да наваксват разликата“, коментира министър Гечев. 

Според него трябва да се търсят законови и административни мерки за извършването на реформи. 

Бюджетът отразява всичко – вдигането на социалните разходи и всичко останало. Числата показват, че дефицитът ще бъде 6,4%, посочи той. 

Всичко е в ръцете на народните представители. Те са избрани, за да вземат конкретните решения, коментира земеделският министър. Явор Гечев допълни, че в момента не може да има устойчиви дългосрочни политики, защото няма редовно избрано правителство.

По темата с цените на храните министър Явор Гечев подчерта, че служебното правителство продължава да подготвя законодателство в тази посока и обяви, че вече е публикуван за обществено обсъждане проект на Наредба за Централния регистър за проследимост на храните, както и че е готов законопроектът за тавана на надценките. Работи се е и по промени в Закона за защита на конкуренцията, стана известно от думите на министъра. 

На въпрос, свързан с темата за ограничаване на вноса на определени храни от Украйна, въведен от нашата страна, министърът отговори, че т. нар. коридори на солидарност не са подействали така, както се е очаквало след въвеждането им. Искаме постоянно действащ механизъм, коментира Гечев.