Гей браковете цепят Англиканската църква

Епископи от Африка, Азия и Латинска Америка заявиха, че вече не признават архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби за свой лидер

14:26 - 22 Февруари 2023
1999
Гей браковете цепят Англиканската църква

Няколко англикански епископи от Африка, Азия, Латинска Америка и Тихоокеанския регион заявиха, че вече не признават архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби за свой лидер, задълбочавайки разрива в глобалната Англиканска общност относно гей браковете.

Някои епископи, които принадлежат към Глобалното южно дружество на англиканските църкви, казаха, че вече не смятат Уелби за духовен глава на глобалното общество и не смятат Англиканската църква, която Уелби оглавява, за „църквата-майка“ на англиканството.

По-рано този месец Националното събрание на англиканската църква, Генералният синод, гласува да позволи на свещениците

да благославят еднополовите двойки, като същевременно запази забраната духовниците да провеждат гей сватби.

Еднополовите граждански бракове са законни във Великобритания от почти десетилетие.

Решението на Синода беше компромисна мярка, която дойде след години на спорове относно позицията на църквата по отношение на гейовете. Уелби каза, че лично няма да благослови еднополови двойки, защото негова работа е да обедини 85-те милиона членове на глобалната Англиканска общност.

Несъгласните епископи казаха, че англиканската църква се е „отклонила от историческата вяра“ и

решението на синода „противоречи на вярата и реда на православните провинции в общността“.

Епископите заявиха, че „вече не са в състояние да признаят“ Уелби като първи сред равни „лидер на глобалното Общение“. Изявлението беше подписано от председателя на Global South Fellowship, архиепископа на Южен Судан Джъстин Бади и архиепископите на Чили, Индийския океан, Конго, Мианмар, Бангладеш, Уганда, Судан, Александрия и Меланезия.

Епископите представляват около една четвърт от 42-те църкви-членки на Англиканската общност.

Този ход доближава разкола в общността, но не е ясно какво ще се случи след това.

Офисът на Welby's Lambeth Palace каза в изявление, че „не могат да бъдат направени промени в официалните структури на Англиканската общност, освен ако не са договорени с инструментите на общността“.

„Дълбоките разногласия, които съществуват в Англиканската общност относно сексуалността и брака, не са нови“, се казва в изявлението. Но се добавя: „В свят на конфликти, страдание и несигурност трябва да помним, че повече ни обединява, отколкото ни разделя.“

Архиепископът на Кентърбъри е главният архиепископ и принципален ръководител на Църквата на Англия, символична глава на световната Англиканската съобщност