Гей браковете клатят Гърция

Правителството едва ли ще предприеме законодателни промени по въпроса преди европейските избори през юни

Новини
17:33 - 05 Януари 2024
3466
Гей браковете клатят Гърция

Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос Каселакис (на снимката) заяви днес, че скоро ще представи законопроект за узаконяване на еднополовите бракове, след като премиерът Кириакос Мицотакис вчера намекна, че не бърза с реализирането на подобен проект, макар да е обещал, че това ще се случи, информира гръцката национална телевизия ЕРТ.  

В публикация в социалните медии от тази сутрин Каселакис съобщава, че „ще внесе наново законопроекта за равенството в брака“, веднага след като парламентът отново отвори врати, тъй като понастоящем институцията е все още в празнична почивка. 

Каселакис допълва, че „след вчерашното

решение на министър-председателя да отложи собствения си законопроект, това е единствената ми възможност“.

Той визира думите на Кириакос Мицотакис, който беше запитан дали има яснота относно проекта за еднополовите двойки, непосредствено след полагането на клетва от новоизбраните гръцки министри вчера.

Отговорът на премиера беше, че не бива „да поставяме каруцата пред коня“. 

„Първо ще обясним какво искаме да направим и след това ще говорим за графика“, подчерта министър-председателят. Това изявление беше възприето от гръцките медии като индикация, че правителството на дясноцентристката партия Нова демокрация иска да отложи представянето на законопроекта.

Непосредствено след преизбирането си през юни Мицотакис обяви, че иска да узакони еднополовите бракове по време на втория си мандат, като посочи, че гръцкото общество вече е готово, пише Франс прес. Инициативата му обаче предизвика реакции от страна на гръцкото общество.

Няколко десни политици се обявиха против реформата, която ще узакони осиновяването на деца от еднополови двойки.

Гръцката православна църква също излезе с официална позиция против еднополовите бракове и най-вече против осиновяването на деца от хомосексуални.

В проучване на общественото мнение, проведено от агенция „Пулс“ по поръчка на гръцката телевизия Скай, 1107 пълнолетни граждани са били запитани за мнението си по въпроса през уикенда на 18-20 декември 2023 г., пише порталът iefimerida.gr.

От тях 52 процента нямат против допускането на граждански брак между хора от един и същи пол,

33 процента не биха искали да се узакони, а останалите 15 процента не знаят или не се вълнуват от въпроса. По отношение на това дали еднополови двойки да имат право да отглеждат деца 47 процента не са съгласни, 18 процента са „за“, а 24 „нямат проблем да се позволи“.

Правителството едва ли ще предприеме законодателни промени по въпроса преди европейските избори през юни,

за да не се лиши от гласовете на най-консервативното крило на управляващата Нова демокрация,

пише Франс прес.

През 2015 г. Гърция узакони гражданските партньорства между лица от един и същи пол, но при тези двойки само биологичният родител има права върху детето си.

Лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис е първият гръцки политик, който е открит гей, оглавяващ гръцка политическа партия. В южната ни съседка, където традиционното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис редовно се показва с американския си съпруг Тайлър Макбет, който работи в спешно отделение.