Гей парад може и да няма, но гостите от Европа вече са в Белград

Дъждът може и да спести усилията на полицията да охранява вече забраненото шествие

Новини
15:21 - 17 Септември 2022
4932
Гей парад може и да няма, но гостите от Европа вече са в Белград

Никое от европейските официални лица, които заявиха пристигането си на Europride, не се е отказало, всички идват на шествието, казва за сръбското издание Danas Горан Милетич, организатор на Europride 2022.

По думите му снощи в Белград е пристигнал докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик.

Нетърпелив: Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик още снощи е пристигнал в Белград

Както бе обявено по-рано, в списъка на организаторите има 60 души от чуждестранни организации и политици. Сред тях са комисарят по равнопоставеността на ЕС Хелена Дали, 15 членове на Европейския парламент, заместник-председателят на белгийското правителство Петра де Сутер, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, членове на националните парламенти на няколко страни.

Председателят на Сената на Кралство Белгия Стефани Дозе, Свен Леман — германският комисар по въпросите на ЛГБТ, Фабрицио Петри — специален пратеник на Италия по въпросите за половата идентичност, Джак Патрик Луис, член на Камарата на представителите на Масачузетс, както и множество представители на неправителствения сектор са сред височайшите гости.

Според сръбската преса, премиерът Ана Бърнабич днес по обяд се е срещнала с представители на ЕС по повод Европрайда

Припомняме, че сръбското МВР на два пъти обяви, че шествието по време на Европрайда е забранено, а прокуратурата обяви повдигане на наказателни дела срещу тези, които се разхождат въпреки забраната.

Тази сутрин Административният съд на Сърбия отхвърли делото, заведено от организаторите на Europride относно забраната за шествието в рамките на тази проява.

„Подадената на 13 септември 2022 г. прокурорска жалба е отхвърлена като неоснователна относно решението на Министерството на вътрешните работи на Република Сърбия, което не разрешава шествието, докладвано от прокурора за 17 септември 2022 г., с начало 16:00 часа в Белград, на площад Никола Пашич, пред Дома на Народното събрание и по докладвания маршрут до стадион Ташмайдан“, се казва в решението на Административния съд.

Днес обаче организаторите обявиха, че ще протестират заради подобни решения.

„Ние, като активисти, използваме демократичното си право на гражданско неподчинение и протестираме пред Конституционния съд, откъдето заедно ще се отправим към Прайд Парк

(стадион Ташмайдан), където за по-късно е насрочен концерт. Освен това вярваме, че като граждани на тази страна ще бъдем в безопасност, когато упражняваме демократичното си право на протест. Министерството на вътрешните работи е информирано за това събиране“, се казва в прессъобщението на организаторите на Europride в Белград.

Участниците в прайда ще се съберат пред Конституционния съд в 16 часа, откъдето се очаква да стартира шествието.

Днес по обяд е регистриран и първи инцидент, след като противниците на прайда хвърляха бутилки по автомобили, псуваха събралите се и влязоха в пререкания с полицаи.

Полицейски сили блокираха около тридесетина граждани до Главна поща на ул. "Таковска", сред които и отлъченият монах Антоний

Както съобщава Danas, пред парламента вече са пристигнали автобуси от Ниш и Вършац. Забелязват се и множество полицаи с щитове.

Служители на полицията с дъждобрани вече са блокирали някои улици в сръбската столица

Междувременно вчера посолството на САЩ в Белград предупреди американските граждани да бъдат внимателни и по възможност да избягват районите, в които се очаква да се състоят гей парада и контра шествието (“семейна разходка”, организирана от антиглобалисти).

Дори и полицията да не разгони участниците в гей парада, това може би ще стори времето. Според прогнозите, от ранния следобед до полунощ в Белград ще вали.