Ген. Атанасов: Най-добрата пералня за Борисов е коалицията ПП-ДБ

ГЕРБ няма да се опитат да съставят правителство, смята тъмносиният шеф

Новини
12:39 - 20 Април 2023
1480
Ген. Атанасов: Най-добрата пералня за Борисов е коалицията ПП-ДБ

Трябва да намерим начин да работим заедно с ГЕРБ. Една цяла пропагандна машина се занимава с това да "пере" Бойко Борисов. На Борисов му трябва пералня и най-добрата пералня за него е нашата коалиция. Това заяви съпредседателят на "Демократична България", част от коалицията ПП/ДБ генерал Атанас Атанасов пред БиТиВи.

Той обясни, че коалицията ГЕРБ/СДС поканили ПП/ДБ да обсъдят законодателната програма на парламента, като те проявили добронамереност и отишли на срещата. Единствената тема, по която говорили двете политически партии в 49-то Народното събрание, е законодателната програма и основни законодателни актове, които трябва да се приемат.

"Нещо са много изнервени колегите от ДПС. Нищо не искаме да подменяме", коментира Атанасов в отговор на критиките от лидера на Движението Мустафа Карадайъ, че ГЕРБ плюс ПП/ДБ е равно на подмяна.

За коалицията ПП/ДБ е важно да се уточни кои закони ще бъдат приети в парламента. Коалицията следи и се опитва да изпълнява обещанията си, увери Атанасов, който не вижда възможност първата политическа сила да реализира отговорността си. За него лично е дразнеща появата на Борисов в парламента.

Той смята, че ГЕРБ няма да опитат да съставят правителство и коалицията ПП/ДБ започват да се готвят за втория мандат и как да постъпят. ПП/ДБ ще предложат лично тяхно си правителство, което обаче Атанас Атанасов не уточни какво ще е - експертно или правителство на малцинството. Единствената политическа сила в парламента, която се отнася сериозно с проблема за съставяне на правителство, е коалицията ПП/ДБ, категоричен бе Атанасов. Коалицията няма да подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов. "На ход е Бойко Борисов, на ход е ГЕРБ", прехвърли топката той в полето на първата политическа сила.

Атанасов се похвали, че именно коалицията ПП/ДБ предложили изход от парламентарната криза като предложили председателят на парламента да е ротационен принцип. Ако парламентът продължи живота си повече от 3 месеца, следващият председател на Народното събрание ще е Никола Минчев, а Атанасов обясни, че той е бил добър председател на парламента и се е справял чудесно. Председател на Комисията по правни въпроси трябва да е на коалицията ПП/ДБ, но Атанасов не уточни кой точно ще оглави комисията - можело да бъде човек и от ПП, и от ДБ.

Най-рано през другата седмица може да дойде ред да се сформират комисиите в парламента.

Ние се превърнахме в държавата на изтеклите мандати, заяви Атанасов, който не изключва парламентът да изкара само до лятото и след това да се върви на нови избори.

Атанасов не пропусна да разкритикува и президента Румен Радев, че от медиите научил за консултациите за съставяне на правителство. ДСБ няма да отидат на консултациите при държавния глава, защото Радев се готвел за нови предсрочни парламентарни избори.

Въпреки това при президентът ще отидат Кирил Петков, Христо Иванов, академик Николай Денков. Има изградена тактика за изтощаване на парламентарния модел за управление на страната, коментира още той.