Ген. Атанасов призова шефа на ДАНС да си подаде оставката

Бившият директор на Националната служба за сигурност получил предложение той да оглави дирекцията, но отказал, защото е политизиран

Новини
19:50 - 24 Септември 2023
3687
Ген. Атанасов призова шефа на ДАНС да си подаде оставката

Генерал Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Пламен Тончев. Причината – според него политизирането на службите.

България експулсира в четвъртък предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници, като ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва. 

„Предстои този въпрос да бъде изяснен, задължително в Комисията за контрол на службите. Ръководството на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) да си вземе папките и да дойде да разясни кога е пристигнал, как е засечен и какви мероприятия по отношение на този човек са провеждани, какво е било установено. Щом вземат решение да го експулсират, има натрупана информация“, посочи още той. Имам притеснение, че българското контраразузнаване си е затваряло очите. Ако няма папки, се пита защо го изгониха, каза Атанас Атанасов. 

Според него сегашният председател на ДАНС трябва да си подаде оставката, защото е направил политическо изказване. „Един от принципите, по който трябва да функционира ДАНС и го пише в закона, е с политически неутралитет. Никой от тази служба няма право да взема политическа позиция, камо ли пък публично да го прави. Това е абсолютно недопустимо“, каза Атанасов. Така той коментира позицията на ДАНС, която беше изразена след изявление в телевизионно интервю на съпредседателя на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Атанас Атанасов каза още, че преди два месеца е имал предложение от подкрепящите правителството да оглави ДАНС, но се е отказал.