Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Половинчати мерки няма да доведат до резултат

Нужадаем се специализиран орган или правителството с по-широки правомощия

Новини
10:49 - 13 Март 2020
5837
Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Половинчати мерки няма да доведат до резултат

Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нужадае се специализиран орган или правителството от по-широки правомощия. Това каза председателя на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски от парламентарната трибуна, предаде Агенция "Фокус".

Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус.

"1400 лица, са установени 23 положителни случая. Само за вчерашния ден - 16 случая и един смъртен случай", припомни информацията ген. Мутафчийски. Той припомни, че от 28 февруари е назначен Национален оперативен щаб по повод ситуацията около коронавируса.

"Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. ОТдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина", каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. "Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои", каза ген. Мутафчийски.

По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция. "Няма да ни подмине това нещо. ПРи по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища", допълни още Мутафчийски.