Ген. Мутафчийски, тук сбъркахте

Целият свят пита и спори за ваксините, очакваме цивилизовани отговори

Топ
16:29 - 22 Февруари 2021
13766
Ген. Мутафчийски, тук сбъркахте

Тъкмо се намирах в пореден ожесточен спор с близка, която твърдо не вярва, че ваксините са безопасни и че действително ще я предпазят от тежко протичане на коронавируса и не дай, Боже, смърт, а на друга, запънала се за "файзерката", обяснявах, че "астрата" на нейната възраст ще даде идеален имунен отговор, когато чух началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски да казва от канала на Бойко Борисов във фейсбук, че в цивилизования свят никой не спорел коя е по-добрата ваксина. И затворих и чат, и телефон, и научни публикации, и всичко. 

За втори път, откак се вихри пандемията, няма да се съглася с генерала. Първият беше, когато рече, че грипът е не по-малко опасен от COVID-19. Но тогава беше февруари 2020 г. и едва петима медици в България виждаха какво всъщност се задава. Сега обаче ми кипна. Вярно е, че няма по-добра ваксина от вече сложената, но дайте да си имаме уважението към четенето. 

За никого не е тайна, че препаратът на Оксфорд има данни за по-лоша имунна реакция при по-възрастните, отколкото при по-младите и в сравнение с иРНК ваксините. Нито е тайна, че Швейцария иска ревизия на договора си с производителя й, както и че обсъжда възможността да подари или продаде вече поръчаните дози от нея. Нито пък, че Израел ваксинира 100% с "Пфайзер/Бионтех". Съвсем нормално е всички ние, ваксинирани с "английската" игла, да си имаме притесненията за нас и нашите близки на този фон. Това не означава, че не подкрепяме убождането с нея. Напротив, по-добре сега, отколкото да рискуваме някой от нас да се превърне в извор на нов вариант. Само че да се говори публично как в цивилизования свят спор нямало, е обидно. И не е вярно. 

Ако ген. Мутафчийски намери малко време и вместо да се връзва на премиерския устрем да обикаля села и паланки с джипката, за да инспектират двамата заедно (?!) мостове и тунели, а седне да отвори дискусиите в Reddit, например, ще види как там споровете не се водят на махленското ниво на фейсбук група "Майките на София" или форум "Е60 срещу C63 AMG", a се сипят статистики и препринтове всяка секунда с данни от целия свят. Дърлянето там не е между необразовани уонаби астроложки и фенове на конспирациите, а между математици, лекари и биотехнолози. И ще си докаже сам, че темата "коя ваксина да избера" у нас е най-нормално повдигнатата за последните 12 месеца у нас. 

Не всеки е длъжен да чете въпросните научни статии и да знае, че е добре да си направи тест за вируснеутрализиращите антитела след втората доза и че ако титърът му не е добър, ще трябва да мисли за друга ваксина. Нито е длъжен да знае, че по новата информация от Оксфорд с втората игла е добре да се чака 3 месеца дори, щото антителата растат ли растат дотогава, нито че "Пфайзер" дава по-бавен резултат в Шотландия (изследване от днес - б.а), отколкото "Астра" след първа доза. Това е работа на вас, ръководителите на този ваксионационен процес. Вие да обясните с думи прости защо "АстраЗенека" НЕ е произвела "по-лоша ваксина" и защо когато я има, трябва да се използва. Цивилизовано е някак. Аз разбирам прекрасно, че лекарите много не обичат въпросите, а още по-малко обичат многото въпроси, но "Ние си знаем" и "Защото така" не са подходящи отговори в този момент. 

Сега ние всички сме като деца, които гледат вас, знаещите, в очите и питаме. И трябва да питаме. Това не е антиваксърство, това е информиран избор, ама истински, не като този на хартията, която разписах онзи ден на крак. И очакваме цивилизовани отговори. Целият свят ги чака. 

Когато близката, на която затворих телефона, пак ми звънне да ме пита за ваксините, да й отговоря ли: "В цивилизования свят не питат"?