Генчовска: Екипът на Петков саботира позициите ни за Македония

Хората на премиера водели свои си разговори с партньори от ЕС

Новини
16:11 - 01 Юни 2022
2388
Генчовска: Екипът на Петков саботира позициите ни за Македония

Продължава воденето на паралелна политика от страна на екипа на министър-председателя Кирил Петков, различна от официалната такава на Министерството на външните работи. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска преди заседанието на ресорната комисия в Народното събрание, която бе засекретена за представители на медиите.

"Не можем да се ангажираме с дати. Няма ангажиране. За съжаление, пак ще го кажа. Чухте след коалиционния съвет, в който аз не участвам, че разчитат на външно министерство - както премиерът, така и началникът на кабинета на премиера. За съжаление обаче, екипите на премиера продължават по всеячески, различен начин да саботират процеса", остър бе дипломат номер едно.

"Водят разговори с нашите партньори от ЕС. Ние се опитваме чисто професионално, формално да водим тези разговори, но разбираме по страничен начин, че се водят паралелни разговори от съветници на премиера", добави тя.

Не уточни обаче с кого точно са били водени въпросните паралелни разговори. "Нормално е да звънят по телефоните, да идват на посещение. Извън нормалните разговори са водени очевидно и паралелни разговори."

Генчовска бе категорична обаче - нямало шанс МВнР да бъде елиминирано като фактор в преговорния процес по оста София-Скопие.

Не са били и водени разговори по темата със РСМ по време на визитата на Кирил Петков в Рим по повод 24 май, на която бе и Генчовска, посочи още външният министър.