Гениален гол за обрат на Ямал класира Испания

Ла Фурия чака своя противник на финала на Евро 2024

Спорт
00:01 - 10 Юли 2024
7361
Гениален гол за обрат на Ямал класира Испания

Испания ще играе за четвъртата си титла на Европа, след като се класира за финала на първенството в Германия. Това стана факт след победа с 2:1 над Франция в първия полуфинал от турнира.

“Петлите” поведоха в резултата още в 9-ата минута чрез Рандал Коло Муани, но много бързо “фуриите” обърнаха в своя полза чрез шедьовър на 16-годишния Ламин Ямал (21’) и попадение на Дани Олмо (25’).

На финала победителят ще излезе срещу Нидерландия или Англия, които играят в сряда вечер.

Испанците започнаха с очакваните 11 на фона на кадровите проблеми. 38-годишният Хесус Навас стартира като десен бек вместо наказания Даниел Карвахал, а Начо Фернандес зае мястото на също наказания Льо Норман в центъра на отбраната.

Играчът на мача срещу Германия Дани Олмо е титуляр вместо контузения Педри. При французите прави впечатление отпадането на Антоан Гризман от стартовия състав.

Очаквано Усман Дембеле заема неговото място. В средата изтърпелият санкция Адриен Рабио си връща мястото от Едуардо Камавинга. Мбапе пък игра без маската си, с която беше досега на първенството.

Тимът в червено започна по-силно и в петата минута стигна до първата си чиста възможност. Тогава Ямал сложи топката на главата на Фабиан Руис, но от 3-4 метра той не уцели вратата.

"Петлите" обаче бяха безапелационни при техния първи шанс, който дойде в 9-ата минута. Тогава Коло Муани засече точно с глава подаване на Мбапе, който пък по никакъв начин не беше притеснен от Хесус Навас.

Веднага след това французите се прибраха обратно в своята половина, а съперникът търсеше възможност да стигне до вратата. В 19-ата обаче последва контраатака на състава на Дешан, при която Мбапе нахлу отляво и стреля силно, но испанците имаха късмет, че ударът беше блокиран.

Две минути след това дойде време всички да видят гения на Ламин Ямал. Тогава тийнейджърът реализира прекрасно попадение за 1:1 с далечен изстрел с левия крак.

Много скоро след това "ла роха" нанесе втория си удар и поведе с 2:1. В 25-ата Дани Олмо с лекота задмина Чуамени и стреля силно по диагонала, а Жул Кунде успя единствено да отклони топката в мрежата.

Тук вече ролите се размениха и футболистите на Луис де ла Фуенте се дръпнаха по-назад, а тези на Дешан станаха по-активни.

Второто полувреме стартира с нов шанс за испанците. Секунди след подновяването на играта вратарят на "петлите" Майк Менян излезе почти до тъч линията далеч от полето си, за да спре Нико Уилямс.

Смутените французи създадоха опасност и стреляха точно отново чак в 53-тата чрез Чуамени, но Унай Симон спаси с лекота. Малко след това и Мбапе шутира силно по земя, но отново в обсега на вратаря.

След час игра Дешан вкара трима играчи наведнъж с идеята за по-офанзивен футбол. Секунди след това Упамекано пропусна от добра позиция след корнер. Испанците все още нямаха дори удар към вратата за второто полувреме, а и на няколко пъти рискована отиграваха в близост до вратата си. От това за малко да се възползва Тео Ернандес в 76-ата, когато той стреля с десния крак, но в аут.

Едва в 81-вата Испания осъществи атака с удар към Менян след почивката. В случая ударът беше на Ямал, но излетя в аут.

Губещият се Мбапе получи своя шанс в 86-ата, когато срещу себе си имаше само един защитник и вратаря, но пък шутира над гредата.