Генуа отново на двата полюса - усмивки и сълзи

Дженоа и Сампдория си размениха местата - единият отбор се завърна в Серия "А", другият изпадна, а тифозите пак ще почакат за Дербито на фара

Топ
15:50 - 09 Май 2023
3325
Генуа отново на двата полюса - усмивки и сълзи

Странно нещо е съдбата, но тя си знае работата. Миналия сезон феновете на Сампдория се подиграваха на градския си съперник, че изпадна от Серия "А" - като правеха шествия, носеха ковчези из улиците на Генуа, погребваха... Подобно на едни други привърженици, но от България.

Преди година, някъде по това време - на 15 май, Дженоа си взе сбогом с елита на Италия. Кръг преди края. Загуби с 0:3 визитата си на Наполи, на стадион "Сао Паоло", който вече беше преименуван на "Диего Армандо Марадона". Партенопеите водиха люта битка за Скудетото с Милан и Интер, но в крайна сметка не им стигнаха силите те останаха трети. Е, този сезон триумфираха хората на Лучано Спалети и след 33-годишна пауза отново стъпиха на върха в Серия "А".

Но да се върнем към май 2022 година - Дженоа изпадна. То нямаше и как да бъде друго яче, след като бяха с най-слабото нападение в елита - едва 27 отбелязани попадения, четири победи, 16 равенства, 18 поражения, 60 инкасирани гола и 28 точки, които се оказаха крайно недостатъчни. Тогава Самп оцеля (макар и само на 6 точки над чертата), след като спечели важни точки в края на първенството, оттласнали ги от опасната зона.

И настъпи времето за подигравки. Докато "червено-синята" част на пристанищния град страдаше и не искаше да приеме факта, че ще играят отново в Серия "Б" след 15 години, "синьо-белите" се подиграваха, погребваха, правеха траурни шествия из Генуа и фойерверки, разбира се.

В събота, 6 май, Дженоа се завърна! Направи го със стил и два кръга преди края на сезона, печелейки директна промоция (заедно с Фрозиноне, като генуезците стартираха сезона и с една точка пасив заради административно наказание) за елита на Апенините, благодарение на победата си с 2:1 над гостуващия Асколи и равенството 1:1 на Бари в Модена, с което се завърна в елита след един сезон изгнание.

Миналата година Дженоа изпадна под ръководството на 49-годишния германец Александър Блесин, повикан "на пожар" да вади кестените от огъня, но не успя и "грифоните" финишираха на 19-о място в класирането.

Американските собственици 777 Partners уволниха Блесин през декември и го замениха с бившия носител на световната купа с Италия - 40-годишният Алберто Джилардино, който получи предсрочно подаръка за рождения си ден на 5 юли.

Всъщност, Джила, който остави трайна следа в Парма, Милан и Фиорентина в кариерата си, познаваше много добре обстановката на легендарния стадион "Луиджи Ферарис", намиращ се в квартал "Мараси", както още обичат да наричат съоръжението тифозите. Роденият в Биела млад специалист игра два сезона за "грифоните", за които отбеляза 19 гола в 50 мача.

Дженоа е шампион на Италия девет пъти, като печели първите две титли в италианската лига през 1898 г. и 1899 г., а последната корона е преди почти век - през 1924 година.

Ден, след като Дженоа подпечата визата си за Серия "А", феновете на Дория трябваше да преглътнат кошмара - изпадането! Тифозите на клуба трябваше да изпият горчивата чаша за четвърти път в историята на клуба, ставал шампион на Италия един-единствен път - през сезон 1990-91, а след това някои от българите имаха възможност да наблюдават плеядата велики играчи на генуезците у нас, на стадион "Армията", когато Самп премери сили с Цървена звезда (3:1), като сърбите "домакинстваха" в турнира за КЕШ и на гръцкия Панатинайкос (1:0).

Тогава в редиците на Дория, воден от легендата Вуядин Бошков, бяха Джанлука Палиука, Пиетро Виерховод, Сречко Катанец, "буйнокосият" Атилио Ламбардо, както го наричаше Николай Колев - Мичмана в коментарите си, и "близнаците" Роберто Манчини и Джанлука Виали, който почина в началото на тази година. Малко преди него, през декември 2022 година, си отиде и Синиша Михайлович, който отбеляза единственото попадение за Звезда в онзи мач в София, а след това игра и за Сампдория, осъществявайки трансфер от Рома.

И, говорейки за съдбата и нейните знаци, Наполи беше замесен донякъде и в последните събития. Тимът на Лучано Спалети стана шампион на Италия за трети път! Титлата беше узаконена в Удине, на стадион "Дачия арена", преди седмица, когато неаполитанците триумфираха предсрочно след 1:1.

Точката беше спечелена на терена, на който Сампдория загуби на 8 май 2023 година (0:2) и изпадна от елита за четвърти път в своята история. Косвено или не, но Дженоа изхвърча от Серия "А" след загуба от Наполи, но в подножието на Везувий, където нито един южняк не спи нормално, празнувайки лудо по улиците на града.

Сампдория изпадна с друг представител на Цървена звезда начело - Деян Станкович. 44-годишният бивш халф, роден в Белград, записа близо 400 мача по терените на Серия А - игра в Лацио (1998-2004) и Интер (2004-2013), печелейки с "нерадзурите" прословутия требъл през сезон 2009-2010 със Специалния (б.а. - Жозе Моуриньо) начело, разбира се.

Големите купони се очакват след последния мач на новите шампиони на Италия - на 4 юни "партенопеите" приемат... вече изпадналия Сампдория, а тогава ще бъде и официалното награждаване на героите на Неапол. И отново ще има усмивки за едни и сълзи за други...

Всъщност, положението на Дория не е никак розово, тъй като тимът изпитва и сериозни финансови затруднения, които до голяма степен могат да им попречат да се върнат бързо в елита, както го стори Дженоа.

А тифозите на двата отбора ще чакат евентуален сблъсък за Купата на Италия, за да усетят отново мириса на барут и тръпката от дербито на Генуа, което отново ще възпламени трибуните на "Луиджи Ферарис".

И последен поглед към интересните факти, разбира се, и с намигането на съдбата.

През март 2020 година този свят напусна Виторио Греготи - архитектът на стадиона в квартал "Мараси", които двата отбора продължават да делят. Името на Греготи не е случайно - той проектира Олимпийския стадион в Барселона, който посрещна игрите през 1992-а. Две години по-рано пък светът се влюбва в стадион "Луиджи Ферарис" в Генуа, докато гледа Мондиал 1990 в Италия. Именно емблематичните фарове на стадиона са най-отличителното творение на Греготи, към което няма безразличен футболен фен.

Съоръжението, по-полуярно като "Мараси" заради едноименния квартал, в който се намира, както вече отбелязахме, е вдигнато още през 1911. Целта му е да приюти най-стария футболен клуб в страна - Дженоа.

Още през 1933-а стадионът е кръстен "Луиджи Ферарис", на халфа на Дженоа, който се записва като доброволец в Първата световна война и никога не се завръща, губейки живота си в името на Италия. Така се казва и трибуната, където традиционно стоят ултрасите на Дженоа.

На отсрещната трибуна пък са тези на градския съперник Сампдория. След дълги спорове, двата тима постигат договорка да делят стадиона след края на Втората световна война, така е и до днес.

Именно дербито между Дженоа и Сампдория създава невероятна атмосфера под емблематичните фарове всеки сезон. То също носи името Дерби на Фара.