Георги Господинов изкара над 1 000 000 лева от "Времеубежище"

Проблемът на писателите ни е, че не пишат достатъчно интересно, твърди носителят на "Букър"

Култура
16:46 - 02 Юни 2023
35326
Георги Господинов изкара над 1 000 000 лева от "Времеубежище"

Носителят на награда "Букър" Георги Господинов си подели сравнително скромната сума от 50 000 евро с преводачката на "Времеубежище" Анджела Родел, но няма защо да брои стотинките, защото романът го е направил милионер. Според сигурни източници в средите на родните издатели най-актуалният ни жив автор ще прибере седемцифрена сума само от последното си произведение.

За никого не е тайна, че българските автори с малки изключения подписват договори с издателите си за хонорар, вариращ между 10 и 15% от коричната цена. Обикновено - 10. Съвсем различна е ситуацията е няколко броящи се на пръсти оборотни имена като Милен Русков, Венета Райкова и самият Господинов, които прибират 1/4 от продажната цена на всяка книга.

Георги Господинов е единственият български писателител, който вместо да мрънка, категорично е заявявал, че в днешно време български автор може да се издържа от писане на художествена литература. И е живо доказателство за думите си. Без да му бъде оказвана специална помощ или да е печелил някаква държавна субсидия, неговите романи са преведени на около 15 езика за последните 8-9 години.

Само "Времеубежище" има вече 8 допечатки, готви се и нова. Според запознати общият тираж на книгата може да надхвърли нечуваните от времето на соца 50 000 бройки. С корична цена 24 лв. и 21.60 за поръчване през интернет, всеки може сам да си направи сметката.

Ето и какво каза преди повече от 10 години Господинов за проблемите на българските автори:

"Не пишат достатъчно интересно... Въпреки, че напоследък се появиха доста добри писатели, смятам, че техните работи просто не са достатъчно адекватни за съвременната аудитория. Наистина забелязвам напредък в литературата ни напоследък. Трябва да признаем обаче, че макар и да имаме нужда от по-добра среда за развитие, вината за неуспехите ни си е основно наша - на писателите".