Георги Харизанов: В България "Магнитски" се превърна в посмешище

Анализаторът очаква изключително сложни преговори след изборите и призова политиците да внимават в говоренето

Новини
10:15 - 17 Април 2024
4440
Георги Харизанов: В България "Магнитски" се превърна в посмешище

"Глобалният акт "Магнитски" в България се превърна в посмешище, абсолютно противно на всякаква логика, благодарение на активностите на един посланик, който зае партийна страна и ходеше да се снима с партийни активисти по министерства и агенции, където няма никаква работа като посланик".

Това коментира пред БНР анализаторът Георги Харизанов. И обясни:

"В няколко поредни предизборни кампании глобалният закон "Магнитски", който е предназначен към това да наказва за пране на пари, корупция по високите етажи на властта и да предотвратява заплахи към американската финансова система и с който Херо Мустафа, за което беше похвалена от генералния инспектор от Държавния департамент, който ѝ оцени мандата, успя изцяло да девалвира в България и да го направи за смях този глобален акт "Магнитски". Сигурен съм, че никой не си спомня имената на чиновниците от АЕЦ "Козлодуй", които бяха наказани заради глобалния акт "Магнитски".

Чиновници от "Козлодуй" са заплаха за американската финансова система и се занимават с тероризъм и пране на пари…".

Оттук нататък дали ще влязат 389, 842 или 596 души от България в този глобален акт, този закон, който е изключително благороден по своята същност, стана за смях и никой вече не му обръща внимание, категоричен бе Харизанов в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му експертизата на Владислав Горанов "не се е изпарила", а резултатите му като финансов министър, според него, са безспорни. Анализаторът смята, че твърденията на Васил Божков са абсурдни и призова:

"Опитайте се да сложите в дрехите си 7 млн. лв. Предизвиквам всеки - 700 пачки пари да ги сложи в дрехите си".

Георги Харизанов изказа мнение, че няма никакъв проблем Владислав Горанов да се върне в политиката, а дали ще го направи – е друга тема.

За смяната на служебния външен министър той коментира:

"Истината е, че са се натрупали за изключително кратко време

страшно много грешки на бившия вече външен служебен министър,

не знам как да го нарека - бъдещия бивш служебен министър. Това си е решение на Главчев. Съвпадна ли то с поредно изказване на Борисов по темата – съвпадна. Може ли да убедим някого, че това е случайно – не".

Като една от грешките на бившия външен министър Харизанов посочи негово изказване към Украйна. И още:

"Това, че по време, в което летят ирански дронове към Израел, той е с изключен телефон, защото Черна гора не е в ЕС и е скъп роумингът …

2 дни е бил с изключен телефон човекът".

Често се оказва, че хора, чиято биография иначе изглежда доста внушителна, не смогват да са на висотата на ситуацията, обобщи Харизанов. Според него свободата на служебното правителство да се реагира бързо не е на всяка лоша новина.

Идеята на конституционните промени беше

парламентът да не прекъсва своята работа и да контролира и служебните правителства,

за да нямат безконтролна власт, заяви още анализаторът. И попита:

"Кой друг да има легитимно мнение по работата на външния министър, освен председателя на външната комисия в парламента в една парламентарна република. Явно служебният премиер се е съобразил с мнението на председателя на външната комисия в парламента за външния министър".

А след изборите Харизанов очаква ситуация на изключително сложни преговори,

такива до степен почти на невъзможност. "Нищо чудно това да избие в съвсем друга посока и да си припомним времената на Беров, което не е позитивен сценарий", прогнозира той. Анализаторът призова политиците да говорят един за друг в кампанията така, че и след нея да имат очи да си говорят.