Георги Иванов, но космонавтът, посрещна четвъртокласници в родния си дом

Той се подготвя за честването на 45 години от полета му

Новини
16:57 - 04 Април 2024
15829
Георги Иванов, но космонавтът, посрещна четвъртокласници в родния си дом

Първият български космонавт Георги Иванов се срещна с кмета Страцимир Петков, а двамата обсъдиха детайли по предстоящото честване на 45 години от полета му в Космоса.

Тържествената церемония ще е на 10 април - датата, на която Георги Иванов през 1979 г. излетя в орбита. Тогава (17 ч.) той ще бъде посрещнат официално на Алеята на космонавтите, като ритуалът ще продължи на площад „Екзарх Йосиф I“.

В него ще участват представителна част от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, и оркестърът на Военновъздушните сили на България. Ще има и въздушен поздрав със самолети на Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“.

Георги Иванов покани на гости в родния си дом в Ловеч учениците от IV „В“ клас на ОУ „Васил Левски“ с класен ръководител Таня Дулева.

Причината е не само предстоящата годишнина, но и едно истинско приятелство, което се заражда, след като през 2022 г. в клуба за занимания по интереси децата работят по проект „Мисия: космонавт“. Тогава се ражда идеята да пратят коледна картичка и да напишат писмо на космонавта, в което да му разкажат за своите занимания.

После за рождения му ден, 2 юли, засаждат цвете в градината на родната му къща. Поддържат кореспонденция за празниците, а когато Георги Иванов научава за каузата на коледния благотворителен базар в училището през 2023 г., той решава да се включи с лично дарение за детското отделение на ловешката болница.

В родния дом на космонавта децата бяха посрещнати лично от Георги Иванов, неговата съпруга Лидия и сина Иван.