Георги Марков: Страната ни е парламентарна, а не президентска република

Българският държавен глава е нарушил 11 текста от Конституцията, заяви депутатът от ГЕРБ

Новини
20:18 - 05 Август 2020
1492
Георги Марков: Страната ни е парламентарна, а не президентска република

Страната ни е парламентарна, а не президентска република. Българският парламент има мандат от четири години. Парламентарна криза няма, както се видя при вота на недоверие, има излъчено правителство. Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

"На конференцията на ГЕРБ днес исках да чуя, че българският държавен глава е нарушил 11 текста от Конституцията. Той е делегитимиран, излязъл е извън рамките на своите правомощия и казва "Махайте се". Не казва как да се махаме – чрез премахване ли? Радев настоява за пуч, има опит за държавен преврат. ГЕРБ трябва да поиска импийчмънт, да внесе в Народното събрание искане за обвинение  срещу държавния глава и да има дебат. Радев цял живот да стои на "Дондуков" с тази фуражка, не може да стане политик", заяви Марков.

По думите му полицията трябва да се намеси и блокадите по ключови кръстовища в София да бъдат вдигнати. "Проблемите на държавата се решават с избори. Протестът не е национален, а софийски, той не е мащабен, а изключително малък', коментира Георги Марков.