Георги Йомов "гърми" за 4 години заради анаболен стероид?

Метаболидът на тестостерона е открит в урината на футболиста, със спрени права за 3 месеца

Спорт
08:15 - 29 Август 2022
5029
Георги Йомов "гърми" за 4 години заради анаболен стероид?

В урината на Георги Йомов е открит метаболид на тестостерона, което е анаболен стероид. В събота стана ясно, че националът е дал положителна проба за забранено вещество след двубоя с “Македония Гьорче Петров” от Лигата на конференциите.

В момента той е със спрени права за 3 месеца и до 1 септември трябва да даде обяснения за случката пред УЕФА. Заради това са били проверени играчите на ЦСКА и “Базел” след реванша от плейофа за груповата фаза.

Наличието на анаболен стероид означава задължително 4 години наказание за национала, но всичко зависи от изслушването му от органите на УЕФА, като евентуално може за се стигне и до арбитражния съд в Лозана, твърди отлично информиран източник пред “24 часа”.

Единственият начин да се намали наказанието е да се посочи кой точно е дал забраненото вещество или пък да се разкрие схема за доставка и използване. При това положение

може да се стигне до 2 години и дори 6 месеца, но ще трябва малко чудо, за да се докаже подобно нещо.

От клуба вече обявиха, че всичко, което се взема по предписание на медицинския щаб, е контролирано. Това означава, че играчът е действал на своя глава или пък по нечие чуждо настояване.

Самата процедура е доста тромава, като отнема повече от година. Така например все още плувците Благой Панайотов, Здравко Баблаков и Светлозар Николов нямат окончателни санкции, а правата им бяха спрени на 23 февруари миналата година.

В ЦСКА избухна подобен скандал преди 11 години. През декември на 2011 г. положителни проби дадоха Костадин Стоянов (след мача с “Левски”), Тодор Янчев и Румен Трифонов (след двубоя с “Лудогорец”). В крайна сметка тогава го отнесе д-р Мирчо Крайнов, който получи доживотно наказание, след като призна, че той им е дал добавка със забранено вещество. Играчите получиха по 3 месеца наказание, които изтекоха по време на зимната пауза.

Йомов в последните месеци се замесва в пореден скандал. На 17 май той бе арестуван заради стрелба на бензиностанция на околовръстното шосе в София, като там бяха замесени брат му и баща му.

След това попадна в националния отбор, като не взе участие в нито един мач от Лигата на нациите заради контузия в глезена. Въпреки това нито Ясен Петров, нито Георги Иванов-Гонзо го освободиха от мачовете и той си изкара целия лагер. В същото време Доминик Янков, който бе с подобна контузия, бе пратен веднага обратно в “Лудогорец” да се лекува.

От ФК ЦСКА 1948 се изцепиха, че искат проверка за допинг от УЕФА за мача с ЦСКА днес. Това направи лично собственикът Цветомир Найденов. След въвеждането на световния кодекс за борба със забранените вещества в спорта проверките са само два вида - планови и внезапни. Плановите са влезли предварително в сила, докато внезапните могат да се направят по всяко време.

На територията на България и родното първенство единствено права да ги прави има Нацоналният антидопингов център и няма как да дойде УЕФА. По принцип от евроцентралата могат да правят внезапни проверки на участниците в евротурнирите, като това става по време на груповата фаза.