Георги Захариев загатна името на Стоичков

Спорт
16:44 - 14 Март 2024
2629
Георги Захариев загатна името на Стоичков

Един от кандидатите за президент на БФС Георги Захариев обяви хората, които ще предложи за Изпълком, ако спечели изборите в петък.

„В последните дни редица от кандидатите за президент на БФС излязоха с предложения за Изпълком. Има няколко важни детайла, които широката футболна общественост е добре да разбере. Изпълкомът е на целия български футбол, а не на даден президент или кандидати. Член 39, алинея 2 от Устава на БФС гласи: „Кандидатите за членове на Изпълком се предлагат от новоизбрания президент и от ФК-членове на БФС. Ключовата дума тук е „предлагат“. Както спечелилият изборите нов президент, така и всеки клуб, който е член на БФС и гласува на конгреса, може да предложи членове на Изпълкома. След това предложенията се подлагат на гласуване и събралите най-много гласове 14 души формират новия Изпълком, заедно с президента”, написа Захариев.

“Новоизбраният президент предлага своя листа от 14 души. Различни клубове в залата, които не харесват някои или всички от предложените, самоинициативно издигат още 20. Изготвя се списък с 34 имена, който се раздава на делегатите на отборите в залата. Те трябва да задраскат имената на тези предложени кандидати за Изпълком, които НЕ искат да подкрепят. Важно е да се знае, че трябва да бъдат оставени максимум 15 имена (новоизбрания президент + 14), защото вотът ще бъде невалиден, ако има повече”, допълни той.

„Надявам се, че цялата процедура стана малко по-ясна за всички. А сега към Изпълкома, който аз бих искал да видя. Във футбола е абсолютно нормално част от предложените личности да присъстват в няколко листи. Ако даден клуб хареса някое от лицата тук, нека го предложи на конгреса, без значение кой стане президент на БФС. Ще разделя списъка на две половини. Първата половина е моят Изпълком – хора, с които съм лично съм говорил и поканил. Втората половина е по-скоро пожелателна и чрез този пост индиректно отправям покана към тях да бъдат част от бъдещето на българския футбол в един нов Изпълком, без значение кой стане президент”, допълни Захариев.

В списъка на Георги Захариев влизат Шерин Амин, която е представена като изключителен професионалист по темата европейско финансиране в спорта; Анелия Джутева, която е адвокат специализиращ в сферите на международното спортно право; Кристиан Добрев, който е работил по спортни проекти в близо 50 държави; Александър Захариев – един от най-подготвените треньори в България на тема детско-юношески футбол и Адриан Ганчев, който дълги години работи в школата на Уулвърхемптън.

Той обяви, че освен предложените от него хора в Изпълкома трябва да се включат Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров, Павел Колев, Георги Градев, Тенко Николов и Петър Ганев.