Гепиха една от най-известните картини на Банкси - „Момиче с балон“

Двама мъже са обвинени за кражбата на емблематичната творба

Новини
12:33 - 13 Септември 2024
1203
Гепиха една от най-известните картини на Банкси - „Момиче с балон“

Двама мъже, за които се твърди, че са организирали обир, за да откраднат картина на Банкси от галерия в Лондон, са обвинени в кражба с взлом. Лари Фрейзър, 47, и Джеймс Лав, 53, са обвинени в кражба с взлом, след като емблематичната картина е била открадната в неделя, съобщи лондонската полиция.

Фрейзър и Лав се появиха в съда Wimbledon Magistrates в четвъртък, 12 септември, където бяха пуснати под гаранция, за да се явят впоследствие в Кралския съд на Кингстън в сряда, 9 октомври.

Разследването започна след кражба с взлом в галерия на New Cavendish Street, W1 около 23 часа в неделя, 8 септември.

Картина на Банкси, озаглавена "Момиче с балон" беше единствената открадната вещ. Творбата вече е намерена и ще бъде върната в галерията.

Миналия месец изкуството на базирания в Бристол творец се появи из цял Лондон в рамките на осем дни, като по едно ново произведение се появяваше всеки ден от 5 август. Художникът потвърди, че произведенията са негови, когато започна да качва снимки на графити, изобразяващи различни видове животни в своя Instagram.

Първата беше на коза с падащи камъни под нея и насочена към нея камера за видеонаблюдение, която се намираше върху сграда близо до моста Кю в югозападен Лондон. Тя беше последвана от два силуета на слон с протегнати един към друг хоботи, разположени в имот близо до Челси.

На следващия ден той продължи с три маймуни, които изглеждаха сякаш се люлеят на мост в източен Лондон. В четвъртък, 8 август, четвъртото произведение на Банкси в колекцията, бе виещ вълк върху сателитна антена, разположена на покрив в Пекъм. Рисунката беше свалена по-малко от час след като уличният художник я представи онлайн.

След това Банкси разкри произведение на изкуството на пеликани, които "крадат" риба от табелата на рибен магазин, което беше похвалено от местния депутат от Лейбъристката партия Стела Крийзи. Колекцията продължи на 10 август със силует на протягаща се котка върху празно, повредено рекламно табло.

Парчето по-късно беше демонтирано от трима мъже, които казаха, че са били “наети” от „фирма възложител” да свали билборда от съображения за безопасност. Банкси заяви, че няма такова нещо и всъщност произведението му бе откраднато посред бял ден.