ГЕРБ и БСП провалиха извънредната сесия за акциите на Пловдив в Панаира

За сесията пристигнаха депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Ивайло Мирчев

Новини
13:46 - 03 Януари 2023
1934
ГЕРБ и БСП провалиха извънредната сесия за акциите на Пловдив в Панаира

Липсата на кворум провали днешната извънредна общинска сесия,  на която трябваше да се гласува отново дали Община Пловдив  да приеме акциите на Варна в дружеството– собственик на Международния панаир – „Пълдин туринвест“. 

Заседанието не се проведе заради отсъствие на съветниците от ГЕРБ и БСП. На въпрос защо ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров каза: „Попитайте тях, имате им телефоните“. 

За пореден път пред сградата на градския парламент се събраха протестиращи граждани. 

„Въздържал се е равно на Гергов продал се!“ - гласи надпис на техен плакат. 

„Ние сме тук, за да се опитаме като граждани да спрем това безумие. За съжаление, днес сме много по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, решихме, че ще бъдем тук, за да направим всичко възможно по силите ни” - казват протестиращите. 

„Доведе ни битката за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите решиха, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще

обслужваме корпоративните интереси на Георги Гергов” - гласи друго гневно становище на недоволните от досегашното решение на мнозинството. 

Според кмета Димитров протестът е организиран, а общинските съветници са информирани за предложението на Георги Гергов да отстъпи терен от Панаира за Опера и община Пловдив да получи 2% от акциите на „Пълдин туринвест“. 

Двайсетимата съветници от „Демократична България“, „Съюз за Пловдив“, „Кауза България“, ВМРО, както и независими, по чието искане бе свикана днешната сесия, настояват представителят на общината в дружеството Ясен Михайлов да бъде упълномощен

да гласува против предложеното увеличаване на капитала и промените в устава му на акционерното събрание на 9 януари.

За сесията в Пловдив пристигнаха депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Присъствието си Христо Иванов обясни така: „Аз съм тук, защото този казус рискува да се превърне не просто в престъпление спрямо Пловдив, а в мното тежък национален казус.

Ако бъде допуснато окончателното харизване на Пловдивския панаир, това ще бъде перфектната илюстрация за това как руското влияние и корупцията у нас влизат в кръвосмесителна връзка“. 

След провалената извънредна сесия на ОбС за акциите на Панаира, председателят на Общинския съвет Александър Държиков от ГЕРБ коментира, че  стриктно си изпълнява задълженията, но не може да отговори защо отсъстваха съветниците от ГЕРБ.

„Всъщност в зала нямаше 16 съветници от общо 51, останалите са 35, така че не отсъстваха само от ГЕРБ", заяви Държиков.

Според него съветниците, които отсъстваха, имат различно мнение от тези, които са поискали извънредната сесия, но не искат да влизат в конфронтации в зала.  Има достатъчно съветници, да се обединят и да вземат решения за града“, каза още председателят на ОбС, като подчерта, че няма да свика закрито заседание.

„То е очаквано, че мнозинството, което гласува Гергов да получи целия панаир, няма да дойдат“, коментира депутатът от "БСП за България" Иван Петков, който също бе на сесията.

„За съжаление една емблема на Пловдив и на България отива у един човек, който може да я унищожи. Това е нещо, за което и ние като парламентарна група в Народното събрание сме предупредили“, каза още Иван Петков.

Съветничката от „Демократична България“ Веселина Александрова обяви подписка за свикване на ново заседание на 9 януари. За този ден е насрочено и общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“ с предложение за увеличение на капитала чрез апорт на акциите на община Варна. 

Днешното заседание на пловдивския Общински съвет трябваше да е трето гласуване по казуса. Първият път „ЗА“ гласуваха само от групата „Автентична лява БСП“. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което обещава, че ако бъдат приети акциите на Варна, той ще дари 6 декара земя в панаира за изграждане на опера в града и 2% от акциите на „Пълдин туринвест“, за да не загуби Пловдив дела си в него.