ГЕРБ и ДПС бесни: Нинова веднага да връща мандата, държи се като болшевик

Тома Биков смята, че причината за бавенето са стотици назначения в 12 без 5 и съмнителни сделки

Новини
14:47 - 22 Юли 2022
4264
ГЕРБ и ДПС бесни: Нинова веднага да връща мандата, държи се като болшевик

ГЕРБ се разгневиха на изявлението на Корнелия Нинова, че ще държи мандата чак до средата на август и призоваха призоваха БСП незабавно да го върне, а президентът в най-кратък срок да насрочи парламентарни избори.

"Изявлението на г-жа Нинова, че ще върне мандата на 15 аввгуст за нас е крайно неуместно и обезпокоително. Това е директно погазване на духа на българската Конституция". Това обяви в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ. Той подчерта, че според Конституцията третият мандат се дава за съставяне на правителство, а не "да бъде решаван въпросът с КЕВР или с друга институция".

"Третият мандат не се дава, за да се направят стотици назначения в последния момент, както и съмнителни сделни ка държавни институции. Той се дава за преговори", настоя Биков.

ГЕРБ са си направили два извода - първият е, че Нинова практически погазва Конституцията и не спазва духа й. "В този смисъл предава както доверието на българските граждани, така и на президента Румен Радев, който й даде мандата, за да направи правителство. Вторият извод е, че само симулират преговори. Ако щяха да направят правителство, тя нямаше да каже, че ще върне мандата на 15 август", смята депутатът.

Много остро реагира и лидерът на ДПС, който сравни поведението на Нинова с това на Жан Виденов 

Това са познати болшевишки прийоми. Така лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира в парламентарните кулоари решението на Корнелия Нинова да бави мандата за съставяне на правителство до средата на август. 

"Когато една власт се е провалила и тегли държавата към пропастта, когато няма грижа за хората... Виждате какво тече в НС, някой да е загрижен за проблемите на хората? Но властта се задържа до кръв. Така бе по времето и на Жан Виденов. Ние помним тези времена - тогава болшевишкият ми лозунг беше "Власт без кръв не се дава", заяви още Карадайъ.

Той отбеляза, че има решение и тълкувание на Конституционния съд на нормите и те трябва да се спазват. Според него Нинова и БСП не могат да държат до брезкрай мандата.