ГЕРБ и ДПС не искат заседания по време на предизборната кампания

Новини
10:52 - 18 Април 2024
792
ГЕРБ и ДПС не искат заседания по време на предизборната кампания

Народите представители обсъждат четири различни проекта за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Основната промяна е внесена от ГЕРБ-СДС и ДПС, която предвижда по време на предизборната кампания до свикване на новия парламент да не се провеждат пленарни заседания и заседания на парламентарни комисии.

Остри възражения изразиха от опозицията.

Според "Възраждане",  БСП и "Има такъв народ" предложените промени в правилника нарушават новите поправки в Конституцията, които предвиждат Народното събрание да не се разпуска до избор на новите депутати.

Опозицията видя и опит за ограничаване на гласа на опозицията. Депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви: "Не може да с ограничават правомощията на депутатите. Конституцията е променена в обратния смисъл и тези промени мята специален режим".

От БСП поискаха по време на кампанията да остане редовният парламентарен контрол. Драгомир Стойнев настоя:

"Няма как при постоянно действащ орган, който ще почива, има опасение за преяждане с власт. Но в същото време къде отива контрола".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни промените с парламентарната практика досега и е опит да се избегне злоупотребата с предизборна цел:

"Най-голямото притеснение на обществеността е, и то започва да се потвърждава, е, че в момента, в следващите дни и седмици, ние ще изпадаме в някакъв невероятен популизъм. От тази трибуна ще се говорят всякакви глупости, само и само, защото някой си въобразява, че по този начин ще се хареса на някакви групи хора".