ГЕРБ и патриотите отхвърлят изборното вето на президента

Стигнаха до еднакво становище

Политика
12:30 - 28 Февруари 2019
2091
ГЕРБ и патриотите отхвърлят изборното вето на президента

Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото, обяви в Народното събрание лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти.

Решението бе оповестено след втора кратка среща на коалицията в парламента. Припомняме, че вчера беше първата, след която и "Атака" се присъедини към НФСБ и ГЕРБ в позицията да гласува срещу президента. Очакваше се само крайното решение на ВМРО, взето вчера следобед. Войводите склониха да се включат в мнозинството срещу ветото заради факта, че то не е частично само върху преференциите, а включва и текстове, които те одобряват, като, например, текстовете за съдебния контрол.

"Твърдението на президента, че няма съдебен контрол, не отговаря на истината. Съдебният контрол дори става много по-добър", обяви Цветанов, който изложи аргументите на управляващите за решението им да обърнат ветото на Румен Радев.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше Цветанов. И повтори обещаното пред Патриотите вчера - че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.

От своя страна двете партии - "Атака" и ВМРО, които в понеделник щяха да подкрепят държавния глава и ветото, но вчера направиха завоя в обратна посока, изтъкнаха своите доводи да променят позиции. 

Не търсете конфронтация, призова Волен Сидеров. Това е една синхронизация, няма нищо драматично", успокои той.

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пък обясни, че те ще подкрепят закона, а не ветото, с ясното намерение, че ще бъде върнато старото положение при преференциите. "Не можем да подкрепим ветото, няма как да гласуваме за тази част от ветото, която е по опорните точки на БСП, така че ние гарантираме надграждане, връщане на преференциите чрез промяна на закона", коментира Веселинов, предаде Канал 3.