ГЕРБ и ПП-ДБ написаха общия закон за отпадане на дерогацията

Ще защитаваме заедно проекта, зарече се Бойко Борисов

19:10 - 07 Декември 2023
3064
ГЕРБ и ПП-ДБ написаха общия закон за отпадане на дерогацията

ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са готови с общ законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни и утре ще бъде внесен в парламента. Това обяви пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в присъствието на Радослав Рибарски от ПП-ДБ - заместник-председател на енергийната комисия и нейният председател Делян Добрев. Ще го защитаваме заедно, подчерта Борисов.

Проектът предвижда пълна отмяна на дерогацията за внос на петрол с произход Русия от от 1 март 2024 г., а от 1 януари - отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол. 

С Кирил Петков днес решихме, че няма смисъл два законопроекта да се "бият" в парламента и да даваме шанс на опозицията да подкрепя единия или другия, и след това ние пак да не си говорим три дни, каза лидерът на ГЕРБ. Затова и двете формации са оттеглили своите проекти.

За подготовката на общ вариант за отпадане на дерогацията съобщи по-рано днес председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. Както той обясни, предстои да се уреди нормативно ревизията, която Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември т.г., за да установи какви вече преработени количества има в складовете на "Нефтохим" и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията.

Двата проекта - преди да бъдат оттеглени, дори бяха дискутирани в пленарна зала. Стигна се до спорове дали изтеглянето им от вносителя (лите) след дебати е правомерно, на което председателят на Народното събрание Росен Желязков отговори положително, след като е направено преди първото гласуване, а ако е по-късно - с решение на НС.

Цонев тогава каза, че по-късно днес ще бъде изготвен общият законопроект. Става дума за проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.