ГЕРБ към президента: Ако получим мандата, ще го върнем възможно най-бързо (НА ЖИВО)

Време е за адекватни и държавнически решения, заяви Десислава Атанасова

Новини
14:19 - 27 Юни 2022
2917
ГЕРБ към президента: Ако получим мандата, ще го върнем възможно най-бързо (НА ЖИВО)

Започваме консултации в предизвикателен момент - пред политическа криза сме. Гражданите изпитват тревоги от растящите цени, войната и проблемите, които не могат да бъдат решени от една партия. С тези думи се обърна президентът Румен Радев към ГЕРБ на започналите консултации. 

Очакваме да работим още по-ефективно и да използваме всяка възможност, да не допускаме страната ни да остава в периферията на Европа, добави той. Нужна е единна и последователна външна политика, каза Радев. 

Социална справедливост, здравна и политическа криза - всички те фокусират попарените надежди на българите, увери той. 

Дълбоката криза, която обхвана обществото ни, роди стремежа към промяна, добави президентът. 

Надявам се партиите да влязат в градивен диалог, изрази надежда Радев.  

Г-н президент, водим се от разбиране, че политическите партии имат огромна отговорност в политическа криза и сме тук за да заявим нашите приоритети в следващите седмици. Ако не се случи правителство при съставяне на мандат от първата сила, заявяваме, че ако ни бъде връчен мандат ще го върнем възможно най-бързо. Това заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.  

Даваме си сметка, че ако във всичките кризи няма гарантиран бюджет, държавата ще изпадне в катастрофа, обясни Атанасова. Призовавам останалите партии да проявят разум и да работим заедно ако и когато парламентът има достатъчно време, да взима решения, които ще касаят гражданите, цялото политическо противопоставяне ще се види на предсрочни избори. Но сега не е време за противопоставяне, а за адекватни държавнически решения, заяви тя.

България очаква по-силна подкрепа в съюзите, в които членува, очакваме да работим още по-ефективно и а да използваме всяка възможност, за да отстояваме националния интерес и да не допускаме страната да остане в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, адекватна и последователна външна политика”, добави Радев.

Според президента дълбоката криза, която е обхванала обществото ни, е породила стремежа към промяна. „Но непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа, това поставя рискове за България и от политическите партии зависи да си възвърнат това доверие”, отбеляза той.

Радев беше категоричен, че Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината.

„Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси”, заяви държавният глава.