ГЕРБ: Новият шеф на тотото е подписал декларация с невярно съдържание

Народните представители приеха оставката на Александър Тодоров от ИТН, от 155 гласували 148 бяха "за", нито един "против"

Спорт
12:20 - 26 Януари 2022
1694
ГЕРБ: Новият шеф на тотото е подписал декларация с невярно съдържание

Народните представители приеха оставката на Александър Тодоров от ИТН, който трябва да оглави тотото. Наложи се гласуването да бъде повторено заради проблем с устройството на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Това обаче не промени крайното решение на кворума.

От 155 гласували 148 бяха "за", нито един "против", и само един депутат се въздържа.

32-годишният депутат от ИТН Александър Тодоров е изборът на спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Това се разбра в неделя след справка в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

Освобождаването му като народен представител бе предхождано от разгорещена двучасова дискусия. ГЕРБ и ДПС обявиха, че Тодоров е подал декларация с невярно съдържание, че не заема висша публична длъжност по чл. 6, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. За да оглави тотализатора се изисква той да не заема други висши държавни постове.

"Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление и е сезирана прокуратурата. Ако това са деянията на новите народни представители, оставям на българското общество да реши как да се подхожда към политическите формации оттук нататък", заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Междувременно, на закрито заседание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на СГС, което не подлежи на обжалване, се стига след жалба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев.