ГЕРБ обещаха 200 млн. лева за увеличение на доходите

Новини
14:40 - 14 Юли 2023
2085
ГЕРБ обещаха 200 млн. лева за увеличение на доходите

Инфлацията не е достатъчно компенсирана по отношение на доходите. Ето защо ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе предложения по различни сектори и които ще бъдат вероятно на стойност около 200 млн. лева.

Това заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата на коалицията с представители на КНСБ, които настояват за увеличение на заплатите в условията на инфлация.

От думите ѝ стана ясно, че най-голямото по размер предложение ще бъде по линия полицейските служители – около 150 млн. лева.

Ще направим предложения и в сферата на културата, както и специално предложение за служителите на НОИ. Имаме вече разчети, обещанията ни са обмислени, защото са обсъдени с бюджетната комисия. Парите ще дойдат от капиталови разходи, но има и други възможности. Ще видите нашите предложения следващата седмица, допълни Сачева.

От своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев потвърди, че има резерви в капиталовата програма.

Въпреки това ще бъдем изключително предпазливи, премерени и внимателни, защото не харесваме подхода с изкуствено увеличаване на приходите, които и без това са напрегнати. Но всяко от нашите предложения ще има ясен приходоизточник, поясни Дончев.

Младен Маринов и Христо Терзийски, които са бивши министри на вътрешните работи, обясниха, че начинът на разпределение на въпросните 150 млн. лева между служителите в МВР ще бъде преценен от професионалното и политическо ръководство на ведомството.

„Заплащането става на база на вътрешно ведомствено решение. Отделните длъжности по съответната таблица получават съответните възнаграждения, така че тези 150 млн. трябва политическото ръководство да реши за коя длъжност с колко да се увеличи заплащането“, посочи Маринов.