ГЕРБ: Откакто "Промяната" я няма бензинът падна с 90 ст.

ГЕРБ припомниха законопроекта, с който обещаха поевтиняването на горивата

Новини
15:00 - 14 Януари 2023
3138
ГЕРБ: Откакто "Промяната" я няма бензинът падна с 90 ст.

"Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения. От тези 7 законодателни акта, 5 са внесени от ГЕРБ. Тези решения са много важни. Ние задължихме МС да измени Плана за възстановяване и устойчивост и да гарантира бъдещето на ТЕЦ-овете в този район", това обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев на пресконференция на ГЕРБ. 

"Законопроект за горивата. Преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3,50 лв., сега са 2,50 лв. Приехме закон за изземване на свръхпечалбите на "Лукойл", с което ние ще вземем 70% от разликата, която им дава дерогацията. 70% от тази разлика ще влизат в държавен фонд и ще бъдат връщани на хората. Това са 2 млрд., разделено на 2 млн. шофьора. Всеки шофьор ще получи ваучер от 1000 лв.", каза още Добрев.

"Приехме закон, по който назначаваме основен управител на рафинерията "Лукойл", ако руснаците решат да ни саботират. Този закон е, за да не може никой да ни извива ръцете и да ни изнудва", обясни бившият министър на енергетиката.

"Откакто "Промяната" я няма, бензинът падна с 90 ст. Отивате на бензиностанцията и го проверявате. Нито войната е свършила, нито отношенията в света са се подобрили. Обещахме. Не е лев, но са 90 ст.", каза и лидерът на партията Бойко Борисов. 

По същество ние не харесваме нито една партия. Затова създадохме ГЕРБ. Припознали сме идеите на СДС, затова работим заедно. Срещу всяка една партия имаме критики. Но демокрацията казва: първата партия, втората партия, да създаде правителство - ще е най-стабилно. От приетите законопроекти е видна стабилна евроатлантическа конструкция - БВ, ГЕРБ, ДБ.

Не ни остава нищо друго освен да изчакаме решението на Радев в понеделник, коментира още Борисов.

"Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят - те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за министри и премиер. 115 хора гласуваха за правителството ни, а не за някаква имагинерна декларация като на ПП. А декларацията на "Промяната" беше подкрепена от 53 души, 1/3 от ДБ не я подкрепиха, а и всичките от ПП дори не влязоха в залата по време на гласуването".

Втората партия подходи крайно несериозно към мандата.Нашето желание беше мандатът да бъде връчен на "Да, България". "Възходът" също има участие в нашите гласувания. БСП нито едно от тези неща не гласува. Но ще изчакаме да видим Радев на кого ще даде мандата, каза Борисов.

"Дори и да се отиде на избори, вече трябва да се мисли - или трябва да има правителство, или да има промяна на гласуванията. Може да е гръцкият вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, каквото и да било", добави лидерът на ГЕРБ.