ГЕРБ отново няма кандидат за кмет на Благоевград, подкрепя Илко Стоянов

Новини
09:41 - 26 Септември 2023
2192
ГЕРБ отново няма кандидат за кмет на Благоевград, подкрепя Илко Стоянов

За втори път ГЕРБ е без партийна кандидатура за кмет на Благоевград. Решението на на централното ръководство е за подкрепа на независимия кандидат и настоящ кмет Илко Стоянов. Недоволство заради наложената от Изпълнителната комисия на ГЕРБ кандидатура за кмет на Разлог доведе до създаване на местна коалиция между СДС и ВМРО-БНД. 

В отсъствието на областния и общински председател, представители на ГЕРБ-Благоевград регистрираха само съветническа листа в Общинската избирателна комисия. Водач е бившият директор на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Досегашните съветници на партията са на неизбираеми места. Въпреки, че имаше номинация за кмет в лицето на инж. Росица Димитрова, която отскоро е член на надзорния съвет на ВиК холдинга,

решението на Изпълнителната комисия е да подкрепи настоящия кмет Илко Стоянов, който спечели частичния вот като кандидат на ИТН, а сега е независим. 

В Банско партията на Борисов също се отказва от номинирания за кмет бивш депутат Александър Мацурев. Решението е за подкрепа на независимия Стойчо Баненски, досега заместник-кмет на курортната община. 

Сериозни трусове има и в ГЕРБ-Разлог. Решението на партийната централа да върне на кметското място Красимир Герчев, който беше отстранен заради конфликт на интереси, доведе до създаване на местна коалиция между СДС и ВМРО-БНД, която застана зад временния кмет Венцислав Гърменов. 

От същата коалиция са и кандидатите за кметове на почти всички населени места в община Разлог, които досега бяха от квотата на ГЕРБ.