ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК (НА ЖИВО)

Новини
09:43 - 06 Май 2021
7217
ГЕРБ оттегля кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК (НА ЖИВО)

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК. Това обяви премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата.

Борисов посочи, че е видял вчера как се споглеждат партиите на консултациите при президента Румен Радев.

От своя страна Красимир Ципов заяви: „Честит празник и от мен. След като приключиха консултациите стана ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК. След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля премиера да свикаме заседание тази сутрин, за да анализираме така създалата се ситуация.

Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно. Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Сметнах, че е необходимо да представя моята позиция пред управителния орган на партията. Не се страхувам да председателствам колективния орган ЦИК“, заяви още той.

Кое налага на 11 юли да са изборите, Защо не са по-рано, защо да са по-късно?, гневно коментира Бойко Борисов.

„Вече месец и половина ние чакаме и говорим за управляващия Борисов. Аз очаквах вчера след като се върне мандатът от БСП и да се възложи служебно правителство, за което президентът от месеци говори, че е готово.", каза той.

Утре и в други ден е Европейският съвет. Вместо да си отиде служебният премиер, аз би трябвало да ида на съвет и да поема отговорност за следващото служебно правителство. Това са безотговорни хора.
Как викаха „остава“ само няколко дни след избора на председателя.

Къде им е планът на възстановяване. Само вкарват планове за харчене на пари, ама как ще ги съберат? Виждате каква е атаката, но това не ме плаши. Връщат се пак към чекмеджетата, само ме атакуват, оплака се премиерът в оставка.

Защо ме държите, след като не съм премиер? Партиите с претенции да управляват да отидат в президентството без човек, който да управлява. Тези хора нямат никакво влияние. Да ми дадат написано какво трябва да отстоявам, ако ме искат утре да отида, изригна Борисов.

"Обичам държавата, знам колко е трудно, но считам, че съм най-успешен и най-знаещ. Но виждате те какво правят - едно и също. Те ползват два дни на заседаване за рекламна кампания. Искам президентът да ми отговори за Съвета. Какво се разработихте. Нищо от това няма да се случи, защото нямате време. А това е така, защото се отказвахте от това да направите правителство?", попита той.

Борисов коментира и вчерашните скандали и сигналите на Илчовски срещу него:

"Закрита комисия се предава по интернет. Сега навързах защо Радев бави правителството. Не го познавам г-н Илчовски. Аз се занимавам с политика. Те се видяха, че нямат програма и всичките обещания не ги изпълниха", посочи Борисов.

"Досега всеки, който ме е атакувал, е изгубил изборите", натърти той.

Предложението на ГЕРБ-СДС за председател на ЦИК -  Красимир Ципов, беше единствената номинация за поста. Така показахме, че сме готови да носим отговорност, обясни Ципов. Самият той е предложил на партийното ръководство да се преосмисли издигането на кандидатурата му, след като по време на консултациите при президента се е видяло, че около нея няма консенсус.

Предложенията за членове на ЦИК от ГЕРБ са Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.